Πίσω από την πόρτα του δωματίου 1024 στον
δέκατο όροφο του νοσοκομείου Ευαγγελισμός η 15χρονη Μυρτώ δίνει τη μάχη της για
να σταθεί ξανά στα πόδια της.
Από την ημέρα που ξεκίνησε ο Γολγοθάς της οικογένειας η μητέρα της Μυρτώς βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό της κόρης της.
Από την ημέρα που ξεκίνησε ο Γολγοθάς της οικογένειας η μητέρα της Μυρτώς βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό της κόρης της.
Εφιαλτική Οδύσσεια
Πίσω από την πόρτα του δωματίου 1024, στον 10ο όροφο του νοσοκομείου, καταβάλλεται καθημερινά προσπάθεια από τους γιατρούς, μέσω εξειδικευμένων εξετάσεων, να λύσουν ένα πολύπλοκο στις λεπτομέρειές του διαγνωστικό πρόβλημα, ώστε να υπάρξει σαφέστερη εικόνα και να ληφθεί η καλύτερη δυνατή απόφαση για τη συνέχεια, ενδεχομένως και μια νέα επέμβαση, με την ελπίδα των δικών της ότι κάτι θα αλλάξει.
Από την ημέρα που το άτυχο κορίτσι έπεσε θύμα του αδίστακτου Αχμέτ Βακάς ζει μια εφιαλτική Οδύσσεια από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, καθώς οι εγκεφαλικές κακώσεις την οδήγησαν σε «επιμένουσα φυτική κατάσταση» (κώμα), χωρίς μέχρι στιγμής να έχει συνέλθει. Μετά την αρχική μεταφορά της στο Αττικό Νοσοκομείο και στη συνέχεια την πολύμηνη νοσηλεία της στο Υγεία και αφού αποκλείστηκε από την οικογένεια η μετάβαση στο εξωτερικό, το δωμάτιο 1024 του Ευαγγελισμού αποτελεί για όλους το κέντρο των ελπίδων τους.
Στο συγκεκριμένο δωμάτιο υπάρχει εξοπλισμός ειδικής αυξημένης φροντίδας, εφαρμόζονται αυστηρές προδιαγραφές καθαριότητας και αποστείρωσης, επειδή η πολύμηνη νοσηλεία ενέχει και τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, και στην είσοδο υπάρχει προειδοποιητική πινακίδα απαγόρευσης εισόδου. Το δωμάτιο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το γραφείο της νοσηλεύτριας βάρδιας και δεν επιτρέπεται σε κανέναν να πλησιάσει.
Νύχτα και μέρα στο προσκέφαλό της με βάρδιες η μητέρα, ο πατέρας και η αδελφή της, της μιλούν θέλοντας να πιστεύουν ότι ακούει και κατανοεί τι της λένε, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν αντιδρά.
Με την άδεια των γιατρών, συχνά της βάζουν ακουστικά για να ακούει την αγαπημένη της μουσική, της διαβάζουν βιβλία, της ψιθυρίζουν ότι είναι και θα είναι όλοι τους πάντα δίπλα της και ότι αυτό τον αγώνα που δίνουν και εκείνοι μαζί της θα τον κερδίσει και θα είναι πάλι καλά.
Ωστόσο, η ίδια η οικογένειά της, με βάση τα στοιχεία που διαθέτει από τη μέχρι τώρα νοσηλεία της και τις προσπάθειες των γιατρών, χαρακτηρίζει την κατάσταση πολύ σοβαρή. Μάλιστα, από το περιβάλλον της άτυχης κοπέλας εκφράστηκε έντονη ενόχληση όταν πρόσφατα διαδόθηκε ότι «η Μυρτώ σηκώθηκε, περπατάει κ.λπ.» χωρίς όμως αυτό να είναι αλήθεια.
Την ίδια στιγμή, η οικογένεια έχει να αντιμετωπίσει έναν Γολγοθά μέσα αλλά και έξω από το νοσοκομείο, σύμφωνα με πληροφορίες, αφού τα έξοδα στα οποία καλείται να αντεπεξέλθει είναι δυσβάστακτα καθώς η κατάσταση της Μυρτώς απαιτεί μια σειρά πρόσθετες μεγάλες δαπάνες, πέρα από αυτές που καλύπτει το ασφαλιστικό ταμείο.
Ωστόσο οι άνθρωποί της αγωνίζονται καθημερινά με αξιοπρέπεια για το καλύτερο και στον στενό τους κύκλο τονίζουν ότι όπου νοσηλεύτηκε η Μυρτώ είχε την καλύτερη δυνατή φροντίδα από γιατρούς και νοσηλευτές, κάτι που συμβαίνει φυσικά και στον Ευαγγελισμό.
Νεότερα σε τρεις μήνες
Με την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται μια σειρά από κριτήρια που θα προκύψουν από τις εξετάσεις, η ομάδα του διακεκριμένου διεθνώς καθηγητή νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δαμιανού Σακκά, που παρακολουθεί πλέον τη Μυρτώ, ενδέχεται να επιχειρήσει ύστερα από τρεις μήνες, μια πρωτοποριακή επέμβαση.
Αν τελικά γίνει, θα είναι η πρώτη του είδους στην Ελλάδα για τέτοια περίπτωση, με τη χρήση μιας νέας τεχνικής «ηλεκτρικής διέγερσης» συγκεκριμένων αδρανών σημείων του εγκεφάλου.
Η μεγάλη στιγμή για τους γιατρούς θα είναι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», κοντά στα μέσα Απριλίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των εξειδικευμένων εξετάσεων στις οποίες διαρκώς υποβάλλεται η Μυρτώ. Τότε θα κριθεί εάν συντρέχουν λόγοι να επιχειρηθεί από την ομάδα του καθηγητή Δ. Σακκά η λεγόμενη «εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση», δηλαδή η ηλεκτρική «αφύπνιση» κέντρων του εγκεφάλου, για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση της «ελαχιστοποιημένης συνείδησης» στην οποία βρίσκεται τώρα.
Μέσα στο επόμενο τρίμηνο, οι γιατροί αναμένεται να αποκτήσουν σαφή εικόνα των παραμέτρων λειτουργίας του εγκεφάλου της κοπέλας, να έχουν εντοπίσει με ακρίβεια τα αδρανή σημεία και εφόσον κριθεί ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να αποδώσει, θα επιχειρηθεί η επέμβαση.
Αλλά και μετά την επέμβαση, θα υπάρξει μία κρίσιμη περίοδος αρκετών εβδομάδων, για να φανούν πιθανά θετικά αποτελέσματα. Αποτελεί, ωστόσο, μία από τις λίγες επιλογές που έχει η επιστήμη για την περίπτωση της 15χρονης Μυρτώς.
Η τεχνική της «Εν τω βαθεί εγκεφαλικής διέγερσης»
Πώς θα προσπαθήσουν να την «ξυπνήσουν» από το κώμα
Η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Δαμιανού Σακκά πρωτοπορεί, μαζί με λιγοστά ακόμα κέντρα του εξωτερικού, σε μοναδικά επιτεύγματα μέσω της χειρουργικής εγκεφάλου.
Χρησιμοποιώντας σύγχρονες διαγνωστικές, απεικονιστικές μεθόδους, προσδιορίζουν με ακρίβεια τους «στόχους» και προχωρούν σε επεμβάσεις με τη χρήση ειδικών ηλεκτροδίων. Αυτά κατευθύνονται με υψηλή ακρίβεια, μέσω ρομπότ, στο κατάλληλο σημείο.
Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί διεθνώς εντυπωσιακά επιτεύγματα στους τομείς επιληψίας, καμπτοκορμίας (η περίπτωση ατόμων που περπατούσαν είτε σκυφτοί είτε με λόρδωση και το πρόβλημα αποκαταστάθηκε), δυστονίας, Πάρκινσον, κινητικές διαταραχές, σπαστικότητα κ.ά., αλλά και (όπως είναι η περίπτωση της Μυρτώς), σε «επιμένουσα φυτική κατάσταση».
Διάφοροι στόχοι, για την «εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση», έχουν δοκιμαστεί, όπως θαλαμικοί πυρήνες και πυρήνες του «εγκεφαλικού στελέχους», όπως επίσης και για «φλοιϊκή διέγερση» και σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν επιτυχία, ενώ δοκιμάζονται διεθνώς, για ευρύτερη εφαρμογή.
Ευνοϊκή, κατά μία άποψη, συγκυρία για τη μικρή Μυρτώ, είναι το γεγονός ότι ήδη ένα από τα τρία κέντρα παγκοσμίως, που δοκιμάστηκαν οι νέας γενιάς «βηματοδότες εγκεφάλου», η τεχνική που ενεργοποιεί αδρανή κέντρα νευρώνων, βρίσκεται στον «Ευαγγελισμό» και στελεχώνεται από την ομάδα του καθηγητή Σακκά.
Πρόκειται για ένα νέο σύστημα «έξυπνων ηλεκτροδίων», με δυνατότητα να διεγείρει, όχι δύο ή τέσσερα κέντρα, όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά συνολικά 16 κέντρα του εγκεφάλου συγχρόνως, στα οποία, δεν παρέχει απλά μια ποσότητα ρεύματος, αλλά ρυθμίζει, ανάλογα με τις ανάγκες σημείων του εγκεφάλου, με ακρίβεια και την ένταση του ερεθίσματος, που χρειάζεται να προκαλέσει!
Με ακρίβεια χιλιοστού
Μετά από προσεκτική καταγραφή δεδομένων, επιλέγονται τα κέντρα που θα πρέπει με ηλεκτρική διέγερση να ενεργοποιηθούν και με βάση την «ειδική χαρτογράφηση», το ρομπότ ελέγχει με υψηλή ακρίβεια όλες τις κινήσεις εμφύτευσης των ηλεκτροδίων.
Εχοντας ψηφιοποιήσει τον εγκεφαλικό χώρο και έχοντας δώσει μαθηματικές συντεταγμένες σε κάθε σημείο του εγκεφάλου, μπορούν οι γιατροί στη συνέχεια, με τη βοήθεια του υπολογιστή, να κατευθύνουν, με ακρίβεια της τάξης λιγότερο του ενός χιλιοστού, τα ηλεκτρόδια στον στόχο. Για να υπάρχει υψηλή ακρίβεια, διατίθενται πολλαπλά, εναλλακτικά συστήματα ελέγχου, που επιτρέπουν την πραγματοποίηση τέτοιων χειρισμών, με μεγάλη ασφάλεια.
Αυτή είναι και η μέθοδος, που ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί και στη Μυρτώ, με τις ευχές όλων να τη συνοδεύουν για ταχεία αποκατάσταση.
Πηγή: ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά και οχι σε greeklish.