Και ενώ το ACTA είναι παρελθόν μετά την αναγγελία απόσυρσης του απο την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Neelie Kroes,το CISPA έρχεται να μας εντυπωσιάσει αρνητικά.
Το νέο αυταρχικό σχέδιο νόμου στις ΗΠΑ δίνει το δικαίωμα κατασκοπείας στο όνομα της ασφάλειας του διαδικτύου.
Το «Cyber Intelligence Sharing and Protection Act» (CISPA) θα κατατεθεί στο επόμενο διάστημα στο Κογκρέσο για ψήφιση στο όνομα του πολέμου ενάντια στο διαδικτυακό έγκλημα και θα δίνει την δυνατότητα στις αρχές αλλά και σε ιδιωτικές εταιρείες να παρακολουθούν και να λογοκρίνουν χρήστες.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς του νομοσχεδίου, σκοπός της CISPA είναι να επιτρέψει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις να μπορούν να μοιράζονται πληροφορία με την κυβέρνηση ώστε να αμύνονται σε κυβερνοεπιθέσεις από ξένα κράτη και χάκερ.
H πρόταση νόμου δεν καθιστά υποχρεωτική την συνεργασία των ιδιωτικών επιχειρήσεων με την κυβέρνηση,εντούτοις, τις προστατεύει από τυχόν μηνύσεις των μελών των υπηρεσιών τους, αφού η διάθεση της πληροφορίας που τους αφορούσε έγινε από την υπηρεσία «καλόπιστα».
Ήδη αρκετές επιχειρήσεις συμφωνούν,ανάμεσα τους οι Facebook,Microsoft και AT&T.
Ωστόσο ο Μπαράκ Ομπάμα,πιθανόν για προεκλογικούς λόγους,σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει ότι το νομοσχέδιο προσφέρει εγγυήσεις πως δεν θα καταπατούντε τα δικαιώματα των πολιτών.
Οι αντιδρώντες στο νομοσχέδιο κάνουν λόγο για ανησυχητική αοριστία στους όρους και την ευρύτητα της εφαρμογής του ενώ εκατοντάδες χιλιάδες έχουν υπογράψει την σχετική διαμαρτυρία STOP CISPA.
Το ίδρυμα Mozilla με δήλωσή του στο Forbes έκανε σαφή την αντίθεσή του στο CISPA. Αν και αναγνώρισε ότι θα πρέπει να βελτιωθούν τα μέτρα προστασίας του Διαδικτύου τόνισε ότι το νομοσχέδιο έχει ένα εξαιρετικά μεγάλο και ανησυχητικό φάσμα επιρροής. Επιπλέον ανέφερε ότι εκτείνεται πολύ παραπέρα από την ασφάλεια στο Internet και παραβιάζει την ιδιωτικότητα των πολιτών.
Χωρίς Όνομα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά και οχι σε greeklish.