Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Εξιχνιάστηκε η ληστεία στην Αρχαία Ολυμπία


Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται τρία άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην ληστεία που είχε σημειωθεί στο μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία στις 17 Φεβρουαρίου του 2012, είδηση που είχε κάνει το γύρο του κόσμου. Ενας άνδρας 41 ετών συνελήφθη, ενώ έχουν προσαχθεί και ανακρίνονται άλλοι δύο.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, αστυνομικοί προσποιήθηκαν τους αγοραστές και συνέλαβαν τους δράστες με την ώρα που διαπραγματεύονταν την πώληση του κλαπέντος χρυσού δαχτυλιδιού μυκηναϊκής εποχής έναντι του ποσού των 400.000 ευρώ.
Παράλληλα, οι δράστες υπέδειξαν στους αστυνομικούς χωριό της Ηλείας, όπου βρέθηκαν και άλλα αντικείμενα που είχαν κλαπεί από το μουσείο.
Τα ευρήματα βρίσκονται στο μουσείο προκειμένου να γίνει καταμέτρηση και να επαληθευτούν τα στοιχεία με αυτά που είχαν αρπάξει οι ληστές.
Οι έρευνες συνεχίζονται.

Το χρονικό της ληστείας
Κρατώντας πιστόλι και φορώντας στολές παραλλαγής, δύο κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο Μουσείο στις 7.34 το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου σχεδόν ταυτόχρονα με την γυναίκα - φύλακα.
Η φύλακας είχε μόλις απενεργοποιήσει τον συναγερμό και κατευθυνόταν σε άλλο χώρο του Μουσείου για να απενεργοποιήσει ένα δεύτερο σύστημα.
Οι δύο δράστες -ένας μιλούσε «σπαστά» ελληνικά, ο δεύτερος ακουγόταν Ελληνας- αιφνιδίασαν και ακινητοποίησαν τη γυναίκα.
Την φίμωσαν με μονωτική ταινία και αφού την έδεσαν σε μία καρέκλα της ζήτησαν να τους δείξει που βρίσκεται το «χρυσό στεφάνι» και τα «γραμματόσημα».
Η υπάλληλος τούς απάντησε ότι στο Μουσείο δεν υπάρχουν τέτοιου είδους αντικείμενα.
Αρχισαν τότε να σπάνε με ένα σφυρί τις προθήκες, όπου εκτίθενται τα, ανεκτίμητης αξίας για τον ελληνικό και παγκόσμιο πολιτισμό, εκθέματα και να αρπάζουν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.
Αφαίρεσαν τελικά 65 χάλκινα και πήλινα αγαλματίδια και εγκατέλειψαν το χώρο με την ησυχία τους. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, οι δράστες άρπαξαν χάλκινα και πήλινα μικροαντικείμενα όπως ειδώλια, αγγεία και λυχνάρια, τα οποία χρονολογούνται από τη Γεωμετρική έως την Κλασική εποχή, καθώς και ένα χρυσό δαχτυλίδι -σφραγίδα με παράσταση ταυροκαθαψίων της Μυκηναϊκής περιόδου.

Πηγή:ethnos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά και οχι σε greeklish.