Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Τέοντορ Χέρτζλ: ο "πατέρας" του μισανθρωπιστικού, ιμπεριαλιστικού σιωνισμού


Για πολλούς σήμερα, το όνομα "Τέοντορ Χερτσλ" μπορεί να μην σημαίνει τίποτα...
Ποιός όμως ήταν αυτός ο άνδρας;

Ήταν μια από τις προσωπικότητες που επηρέασαν δραματικά τις εξελίξεις του 19ου και του 20ου αιώνα, αφού υπήρξε ο ιδρυτής και θεμελιωτής της ιδεολογίας του πολιτικού Σιωνισμού (ο Σιωνισμός δια τους μη γνωρίζοντες είναι η ιδεολογία του ιουδαιοεβραϊκού εθνικισμού).




Στο πλαίσιο της αναζωπύρωσης της εβραϊκής εθνικής συνείδησης εντάσσεται και η τεχνητή αναγέννηση της εβραϊκής γλώσσας, η οποία από 2.000 χρόνια δεν ομιλείτο παρά υπήρχε μόνο στα κείμενα της θρησκείας τους).
Ας δούμε όμως πρώτα απ'όλα μερικά στοιχεία για την ζωή του Χερτσλ:
Ο Χερτσλ γεννήθηκε στην Πέστη, του Βασιλείου της Ουγγαρίας (σήμερα το ανατολικό ήμισυ της Βουδαπέστης, τότε ξεχωριστή πόλη) σε μια εβραϊκή οικογένεια από το Ζεμούν του Βασιλείου της Ουγγαρίας (σήμερα στη Σερβία).




Όταν ήταν 18, η οικογένειά του μετακόμισε στη Βιέννη. Εκεί σπούδασε Δίκαιο, αλλά αφιερώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία. Εργάστηκε ως ανταποκριτής της Neue Freie Presse στο Παρίσι, κάνοντας ταξίδια στο Λονδίνο και στην Κωνσταντινούπολη. Αργότερα έγινε εκδότης της λογοτεχνικής Neue Freie Presse και έγραψε πολλά δράματα και κωμωδίες.

Ως νέος ο Χερτσλ είχε εμπλακεί σε μια ένωση με την επωνυμία Burschenschaft, η οποία αγωνίστηκε για την ενοποίηση της Γερμανίας υπό το σύνθημα «Ehre, Freiheit, Vaterland» (τιμή, ελευθερία, πατρίδα).
Ως ανταποκριτής της Neue Freie Presse στο Παρίσι ο Χερτσλ παρακολούθησε την Υπόθεση Ντρέιφους, ένα αντισημιτικό περιστατικό στη Γαλλία, στο οποίο ένας Γάλλος αξιωματικός καταδικάστηκε για κατασκοπεία υπέρ της Γερμανίας επειδή ήταν Εβραίος. Έγιναν μαζικές πορείες στο Παρίσι μετά τη δίκη, όπου οι διαδηλωτές φώναζαν «Θάνατος στους Εβραίους». Ο Χερτσλ πίστευε ότι οι Εβραίοι θα πρέπει να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος. Τον Ιούνιο του 1895, έγραψε στο ημερολόγιό του: «Στο Παρίσι, όπως είπα, έχει επιτευχθεί η μεγαλύτερη στάση προς τον αντισημιτισμό ...»
Στο Der Judenstaat γράφει: «Το εβραϊκό ζήτημα εξακολουθεί να υφίσταται οπουδήποτε Εβραίοι ζουν σε αισθητούς αριθμούς». Από τον Απρίλιο του 1896, όταν η αγγλική μετάφραση του Der Judenstaat (Το κράτος των Εβραίων) εμφανίστηκε, ο Χερτσλ έγινε ο πρώτος εκπρόσωπος του Σιωνισμού.





Χαρτονόμισμα από το Ισραήλ με πορτρέτο του Χερτσλ



Το 1897, με σημαντική προσωπική δαπάνη, ίδρυσε την Die Welt της Βιέννης (σ.σ.: την εφημερίδα που σήμερα δεν σταματά καθημερινά να χύνει το ανθελληνικό της φαρμάκι...) και προγραμμάτισε το πρώτο σιωνιστικό συνέδριο στη Βασιλεία της Ελβετίας. Διετέλεσε πρόεδρος (μια θέση που κατείχε μέχρι το θάνατό του το 1904), και το 1898 ξεκίνησε μια σειρά από διπλωματικές πρωτοβουλίες που στόχευαν στην οικοδόμηση και υποστήριξη ενός εβραϊκού κράτους.



Πρωτοσέλιδο φύλλο της "Ντη Βελτ" (15 Οκτωβρίου 1897)






Το πρώτο εξώφυλλο του πρώτου μανιφέστου του

πολιτικού σιωνισμού







Το "Der Judenstaat".

Το Der Judenstaat (ελ.: "Το Εβραϊκό Κράτος"), είναι ένα βιβλίο γραμμένο από τον Χερτσλ, το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1896 στη Λειψία και τη Βιέννη.
Ως υπότιτλο έφερε την φράση "Πρόταση για μια σύγχρονη λύση στο Εβραϊκό ζήτημα" (γερμανικά: Versuch einer modernen Lösung der Judenfrage), και αρχικά ονομαζόταν "Επίκληση προς τους Ρόθτσιλντ", την γνωστή οικογένεια τραπεζιτών η οποία έπαιξε μεγάλο ρόλο στην δημιουργία του Εβραϊκού κράτους στη γη του Ισραήλ.
Θεωρείται (αν όχι το πιο σημαντικό), ένα από τα πιό σημαντικά κείμενα του πρώιμου Σιωνισμού.





Σχέδια του Χερτσλ από χειρόγραφά του, με θέμα την σημαία του μελλοντικού κράτους του Ισραήλ που είχε στο μυαλό του:






  Ο Χερτσλ στο 1ο Σιωνιστικο Συνέδριο (1897):



Βλέπουμε επίσης, πως η μορφή του Χερτσλ, είναι κυρίαρχη σε οποιαδήποτε σιωνιστική δραστηριότητα:



Η Διακήρυξη του κράτους του Ισραήλ από τον 1ο του πρόεδρο Δαυίδ Μπεν Γκουριόν (1948)

- Διακρίνεται τεράστιο πορτρέτο του Τέοντορ Χερτσλ -






Το 27ο Σιωνιστικό Συνέδριο (1968) - Επίσης διακρίνονται τα εθνικά σύμβολα 
του Ισραήλ, η μενορά και η μορφή του Χερτσλ





Ο ακροδεξιός σιωνιστής πρωθυποργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου
σε ομιλία του με φόντο το εξάκτινο αστέρι των Ρόθτσιλντ

και φωτογραφικό πορτρέτο του ιδρυτή και θεμελιωτή του

πολιτικού σιωνισμού Τέοντορ Χερτσλ.







 Πηγή: ethnikistis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά και οχι σε greeklish.