Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Εκεί ποδόσφαιρο, εδώ σκουπίδια


Δεν είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα που έχει προβλήματα. Η λιτότητα, η ανεργία, η φτώχεια είναι κοινός παρανομαστής. Δεν είναι μόνο το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη που έχει προβλήματα. Η κρίση στην Ιταλία έχει γονατίσει ολόκληρη Μίλαν. Αν στην Ελλάδα φωνάζει ο Αλαφούζος για τον Μαρινάκη, στην Αγγλία φωνάζουν όλοι μαζί για την δήθεν εύνοια της Γιουνάιτεντ. Η ιδιαιτερότητα όμως της Ελλάδας είναι πως έχει μόνο προβλήματα. Και τίποτε άλλο...


  Μια είδηση ρουτίνας από την Αγγλία, ανέφερε την πρόσκληση της Τότεναμ στον Γιώργο Καραγκούνη για το ματς της Πέμπτη στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν με τον Παναθηναϊκό. Ο ποδοσφαιρικός πολιτισμός που υπάρχει στο νησί, οδήγησε τους ανθρώπους της Τότεναμ στο αυτονόητο. Να τιμήσουν τον αρχηγό της Εθνικής Ελλάδας. Με την ομάδα του, στην Ελλάδα, σου λέει παίζουμε. Αυτήν που ανδρώθηκε και έγινε σημαία της. Τι ποιο νορμάλ να τον καλέσουμε να δει από κοντά το μεταξύ μας παιχνίδι.
Έτσι ο Γιώργος Καραγκούνης δεν θα βρεθεί στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν σαν οπαδός του Παναθηναϊκού, αλλά στις θέσεις των VIP σαν επίσημος προσκεκλημένος. Έτσι τιμάνε τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου στην Αγγλία. Με απλές αλλά ιδιαίτερες  και σημαντικές πρωτοβουλίες σαν και αυτή. Και φυσικά δεν είχε κανένα πρόβλημα η Τότεναμ να στείλει τιμητική πρόσκληση σε ποδοσφαιριστή της Φούλαμ. Σε αντίπαλη ομάδα της ίδιας πόλης. Όταν μάλιστα σήμερα υπάρχει το ματς Φούλαμ-Τότεναμ. Καμία σχέση το ένα με το άλλο.

Κι ερχόμαστε τώρα στα καθ' ημών...

Ποια ελληνική ομάδα θα είχε κάνει την ίδια πρωτοβουλία; Θα μπορούσε να είχε γίνει αυτό από πλευράς Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ για κάποιον ξένο ποδοσφαιριστή; Να καλούσε δηλαδή με επίσημη πρόσκληση ο Ολυμπιακός τον Μπουμσόνγκ; Η' ο Παναθηναϊκός τον Ιμπαγάσα; Σοβαροί να είμαστε. Στη Θεσσαλονίκη κάτι αντίστοιχο είτε από τον ΠΑΟΚ για ποδοσφαιριστή του Άρη είτε από Άρη για παίκτη του ΠΑΟΚ, ούτε συζήτηση.
Δεν είναι όμως οι παραδοσιακοί αντίπαλοι κάθε πόλης στην Ελλάδα που τρώγονται σαν τα σκυλιά σε κάθε επίπεδο. Όχι μόνο οι οπαδοί, αλλά και οι διοικήσεις Πανιωνίου-ΑΕΚ έχουν ανοίξει λογαριασμούς για το ποια από τις δύο ομάδες είναι περισσότερο προσφυγική! Και ποιοι είναι οι αυθεντικοί πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία! Αυτοί από τη Σμύρνη όπως υποστηρίζουν οι Πανιώνιοι ή και αυτοί από την Κωνσταντινούπολη;

Στην Ελλάδα το μόνο που έχει να επιδείξει το ποδόσφαιρο...

...είναι η αρρωστημένη αντιπαλότητα. Σε όλα τα επίπεδα. Από τον τελευταίο 15χρονο πιτσιρικά στο πέταλο για να κρύβει το πρόσωπό του, μέχρι τον αξιότιμο κ. πρόεδρο. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είχε καμία σχέση με την ευπρέπεια και τον πολιτισμό κι ούτε πρόκειται να αποκτήσει. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο κυρίαρχο στοιχείο είναι το μίσος. Και κατά δεύτερο λόγο οι εξυπνάδες. Ποιος θα πει την πιο αιχμηρή ατάκα και ποιος θα βγάλει την πιο καυστική ανακοίνωση. Έτσι ακριβώς δίνουν το καλό παράδειγμα πρόεδροι και διοικήσεις.
Κάπως έτσι το ελληνικό ποδόσφαιρο εισπράττει από αυτούς που υποτίθεται ότι το υπηρετούν, τους χαρακτηρισμούς  που το αντιπροσωπεύουν. Όταν ο Αλαφούζος αποκαλεί  εμμέσως πλην σαφώς τον Μαρινάκη "μαφία" και ο Μαρινάκης τον Αλαφούζο "σκουπίδι". Τουλάχιστον ο Γιώργος Καραγκούνης είναι από αυτούς που έφυγαν από την ποδοσφαιρική ζούγκλα και γλίτωσαν. Τώρα στο τέλος του ποδοσφαιρικού του βίου που ξενιτεύτηκε για δεύτερη φορά, απολαμβάνει από  την Τότεναμ τον ποδοσφαιρικό σεβασμό που του αξίζει. Χωρίς κανένας να σκεφτεί ότι θα έχει προηγηθεί το Φούλαμ-Τότεναμ με οτιδήποτε απρόοπτο μπορεί να επιφυλάξει ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι.
Η πρόσκληση είχε σταλεί νωρίτερα. Επειδή στην Αγγλία τηρούν αυτό που επιτάσσει ο ποδοσφαιρικός πολιτισμός: Ότι είναι αντίπαλοι μόνο για 90 λεπτά.

Πηγή:sport24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά και οχι σε greeklish.