Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012

Το 1931 ο Βασιλιάς της Αλβανίας Ζώγου παραδέχεται ότι στο βασίλειο του έχει και ελληνικά εδάφη


 Τη συνέντευξη του Βασιλιά της Αλβανία Αχμέτ Ζώγου στην ημερήσια αθηναϊκή εφημερίδα "ΕΛΛΗΝΙΚΗ" ημερομηνίας 15 Μαρτίου 1931 με τίτλο "Με τον Βασιλέα Ζώγου. Δια την πολιτικήν της Αλβανίας και τας σχέσεις με την Ελλάδα" και υπότιτλο "Μία σπουδαιοτάτη συνέντευξις", φιλοξένησε σήμερα η ημερίσια αλβανική εφημερίδα «Shekulli» (αιώνας) στην οποία ο αλβανός βασιλιάς αναφέρει:


"Πρέπει να γνωρίζεται οι Έλληνες, ότι εγώ εμφορούμαι από τα πλέον φιλικότερα αισθήματα δια την Ελλάδα. Μη λησμονήτε δε, ότι ποτέ δεν ξεχνώ ότι το βασίλειον της Αλβανίας είναι η εγγονή, ας πούμε έτσι, της Ελλάδος. Μας συνδέουν τόσοι δεσμοί ιστορικοί. Αλλά... Αλλά, βεβαίως, είναι αναγκαία προϋπόθεση δια την διατήρησιν της φιλίας αυτής, ο αμοιβαίος σεβασμός ως προς την εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών μας, της Αλβανίας και της Ελλάδος. Ομολογώ, ότι πράγματι εις το βασίλειον των αλβανών υπάρχουν και μέρη ελληνικά. Όπως η Κορυτσά, η Χειμάρρα, η Δρόβιανη, το Αργυρόκαστρον εν μέρει και μερικά άλλα ακόμη.... Αλλά οι διεθνείς συνθήκαι καθόρισαν τα σύνορά μας, ώστε... όταν θα γυρίσω με το καλό, εάν έχωμεν υγείαν βέβαια, θα προσπαθήσω να εγκαινιασθή με την φίλην πατρίδα σας μία νέα περίοδος σχέσεων καλής γειτονίας επ' αγαθώ αμφοτέρων των μερών".

Η αλβανική εφημερίδα αφήνει να εννοηθεί ότι η συνέντευξη του βασιλιά δόθηκε σε μία στιγμή αδυναμίας, όταν ταξίδευε για λόγους υγείας προς τη Βιέννη μαζί με ένα φίλο του έλληνα δημοσιογράφο. Στη συνέχεια ιντριγκάρει ακόμα πιο πολύ την υπόθεση λέγοντας ότι ο βασιλιάς απολάμβανε παροχές της ελληνική κυβέρνηση, προσθέτωντας ακόμη ότι όταν εκδιώχτηκε από την Αλβανία, εμπιστευτικε τα προσωπικά του αντικείμενα στην Ελληνική Πρεσβεία. Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως η συνέντευξη αυτή δεν διαψεύστηκε ποτέ από το παλάτι.

Άλλα στοιχεία για το Ζώγου. Ήταν ελληνόβλαχος;
- Ο βασιλιάς της Αλβανίας είναι γνωστός και ως διώκτης του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου καθώς ήταν ο εμπνευστείς της εκστρατείας για το κλείσιμο των ελληνικών σχολείων τη δεκαετία του 30’. Στη συνέχεια η βορειοηπειρωτική κοινότητα προσέφυγε το 1935 στο Δικαστήριο της Χάγης όπου και δικαιώθηκε.
- Κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ο Ζώγκου έχει βλάχικη καταγωγή από το Πήλιο της Μαγνησίας και το επίθετο του είναι Ζώγκας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο δημοσίευμα του 31’ το επίθετο του γράφεται με «ω». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αρχοντική οικογένεια του Ζώγκα έφυγε από το Πήλιο μετά από κάποιες διαμάχες και εγκαταστάθηκε στο βορρά της Αλβανίας όπου και αλλαξοπίστησε. Μετά την εκδίωξη του Ζώγκου από την Αλβανία, ο πρώτος σταθμός του ήταν ο Βόλος (κάτι που αναφέρει και το αλβανικό δημοσίευμα) όπου αναζήτησε χωρίς αποτέλεσμα συγγενείς και περιουσίες.

Πηγή:isxys

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά και οχι σε greeklish.