Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

«Κούρεμα» στην Ισλανδία

Είναι η χώρα που το 2008, με το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, χρεοκόπησε. Εναν χρόνο νωρίτερα το χρέος της ήταν ήδη στο 900% του ΑΕΠ. Συνέπεια της χρεοκοπίας ήταν να πτωχεύσουν και οι τρεις τράπεζές της, ενώ το νόμισμά της έχασε το 85% της αξίας του έναντι του ευρώ! Είναι, επίσης, η χώρα που αρνήθηκε τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ.Είναι, ακόμη, η χώρα η οποία έκανε μια σειρά δημοψηφισμάτων, μέσω των οποίων οι πολίτες αρνήθηκαν να καταβάλουν 4 δισ. ευρώ στη Βρετανία και την Ολλανδία ως αποζημιώσεις για τις χαμένες καταθέσεις. Τέλος, είναι η μόνη χώρα που οδήγησε ηγέτη της, τον πρώην πρωθυπουργό Γκέιρ Χάαρντε, στο εδώλιο για την οικονομική κρίση.
της  Μαρίας Παναγιώτου


Επειτα από όλα αυτά, η Ισλανδία επέστρεψε στις αγορές το 2011, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοίνωσε ότι διακόπτει της ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Αυτά για την ιστορία.


Τώρα η κυβέρνηση της Ισλανδίας του πρωθυπουργού Σίγκμουντουρ Ντέιβιντ Γκουνλάουκσον ανακοίνωσε και σχέδιο για την ελάφρυνση των χρεών των νοικοκυριών που έχουν στεγαστικά δάνεια, η οποία θα φτάνει λίγο παραπάνω από τα 24.000 ευρώ για το καθένα από αυτά, τη στιγμή που στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χτυπημένες από την κρίση χώρες της Ε.Ε. προχωράει το σχέδιο των κατασχέσεων σπιτιών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Τα μέτρα θα έχουν κόστος 150 δισ. κορόνες (πάνω από 900.000.000 ευρώ), ενώ το κυριότερο από αυτά είναι η μείωση του κεφαλαίου του δανείου για τα νοικοκυριά που πήραν στεγαστικό δάνειο διασυνδεδεμένο με τον πληθωρισμό ανεξαρτήτως εισοδήματος. Στην πράξη, οι τράπεζες στην Ισλανδία χορηγούσαν μόνο δάνεια διασυνδεδεμένα με τον πληθωρισμό πριν από την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος το 2008. Η βαθιά χρηματοπιστωτική κρίση που πέρασε η χώρα είχε ως αποτέλεσμα την καταβύθιση της ισλανδικής κορόνας και την άνοδο του πληθωρισμού που εκτόξευσε στα ύψη τα χρέη των νοικοκυριών.

πηγη:dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά και οχι σε greeklish.