Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Ραντεβού στο μουσείο


Είναι ωραίο να βρίσκεσαι αργά το βράδυ σε μέρη που είναι συνήθως κλειστά εκείνη την ώρα. Είναι κάτι ξεχωριστό και σου δίνει και λίγο την αίσθηση του απαγορευμένου (παρόλο που, στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι). Η Διεθνής Ημέρα (και Νύχτα) των Μουσείων που έχει θεσπίσει το ICOM, η 18η Μαΐου δηλαδή, είναι μία από τις ωραιότερες και πιο αγαπημένες πολιτιστικές πρωτοβουλίες και όχι μόνο επειδή έχουν οι επισκέπτες τη δυνατότητα να βρεθούν στο μουσείο σε «παράξενες» ώρες. Είναι η ημέρα που το μουσείο έρχεται πιο κοντά στον επισκέπτη και του λέει: «Έχω και κάτι άλλο, διαφορετικό να σου προτείνω».


Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων για το 2013 έχει ως γενικό θεματικό άξονα την εξίσωση «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα)=Κοινωνική Αλλαγή». Εύστοχος τίτλος, αν κρίνουμε από την πρωτόγνωρή και επιτακτική ανάγκη για αλλαγή που διακρίνουμε – ή οφείλουμε να διακρίνουμε – γύρω μας. Ευτυχώς και παρά τις συγκυρίες, οι εφετινές εκδηλώσεις είναι περισσότερες από ποτέ άλλοτε και λαμβάνουν χώρα σε μουσεία όλης της Ελλάδας. Το τιμώμενο Μουσείο είναι αυτό των Δελφών, στο οποίο οργανώνονται ξεναγήσεις και χορευτικές παραστάσεις από παραδοσιακά συγκροτήματα της Φωκίδας και της Βοιωτίας.

Αν η εκδρομή δεν περιλαμβάνεται στα πλάνα σας, τα μουσεία της Αθήνας θα καλύψουν με το παραπάνω όλα τα γούστα τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες. Το μόνο που χρειάζεται είναι η διάθεση. Το πορτοφόλι αφήστε το στο σπίτι. Όλες, ανεξαιρέτως, οι εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, είναι δωρεάν.

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στις 12 το μεσημέρι και σε πέντε από τις αίθουσες γλυπτών, το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας θα παρουσιάσει τις «Ασκήσεις Ετοιμότητας». Οι επισκέπτες θα ακολουθήσουν τους χορευτές των ασκήσεων ετοιμότητας σε πέντε ολιγόλεπτες στάσεις-«ασκήσεις».

Το Μουσείο Ακρόπολης τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με αναμνηστικά νομίσματα με θέμα τον πετεινό, την «μασκότ» (ας μου επιτραπεί να πω) των αρχαίων Παναθηναίων. Όλη την ημέρα στο μουσείο θα πραγματοποιούνται δράσεις και ξεναγήσεις για παιδιά και μεγάλους, ενώ το βράδυ, στο προαύλιο η Ορχήστρα Νέων του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, θα ερμηνεύει τραγούδια μεγάλων συνθετών από το ρεπερτόριο της ελληνικής παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης γιορτάζει με ξεναγήσεις, προβολές ταινιών και δράσεις για παιδιά. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην έκθεση των υποψηφίων για το Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2013, ενώ το βράδυ, από τις 9 μ.μ. μέχρι τα μεσάνυχτα, το μουσείο υποδέχεται τους μουσικούς παραγωγούς του «Εν Λευκώ» και οργανώνει street party στη Νεοφύτου Δούκα.

Στο Γκάζι, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, στην Τεχνόπολη θα είναι ανοιχτό για μία ξεχωριστή – και industrial- εμπειρία. Οι επισκέπτες θα μπορούν να ανέβουν στον πύργο των εγκαταστάσεων (το ψηλό κτίριο που ξεχωρίζει μαζί με τα φουγάρα) και να απολαύσουν τη θέα της Αθήνας από ένα σημείο στο οποίο δεν έχουν ξαναπάει ποτέ. Από τις 10 το πρωί και κάθε 1μιση ώρα θα γίνονται ξεναγήσεις στο μουσείο.

Το Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Β. Σοφίας) συνδυάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με τον εορτασμό 50 ετών από την ίδρυση του πωλητηρίου του. Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια, με τη συμμετοχή τεχνιτών και καλλιτεχνών, οι οποίοι θα αποκαλύψουν τα μυστικά της δημιουργίας τους στους επισκέπτες. Το απόγευμα, στο Μουσείο θα καταλήξει η «Σισύφεια» πορεία της καλλιτεχνικής ομάδας Εν Φλω, η οποία θα ξεκινήσει από την Art Athina, στο Φάληρο. H δράση «ΣΙΣΥφως» θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου, στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας. Εκεί, θα έχουν αρχίσει από το απόγευμα ποικίλες εκδηλώσεις του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ Στροφή.

Στο Βυζαντινό Μουσείο, θα γίνουν ειδικές ξεναγήσεις πάνω σε πέντε θεματικές διαδρομές: «Από το μνημείο στο μουσείο – Τρία μνημεία αφηγούνται την ιστορία τους», «Μικρά Ασία – Η καρδιά του Βυζαντίου», «Γυναικεία διαδρομή», «Ψηφιδωτά: Από την ανασκαφή στο μουσείο», «Η πρόσληψη του Βυζαντίου στη νεότερη εποχή». Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις και στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δωρεάν.

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη οργανώνει βραδινές ξεναγήσεις στην τρέχουσα έκθεση «Μακρουλάκης. Η Αρμονία των Εικόνων 1956-2013».

Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων στην Πλάκα – ένα από τα ωραιότερα μικρά μουσεία της Αθήνας – ετοιμάζει πρωινές ξεναγήσεις με τον Λάμπρο Λιάβα, ένα μουσικό δρώμενο στην αυλή του μουσείου, στη 1 το μεσημέρι και μία συναυλία ελληνικής παραδοσιακής μουσικής στις 7 μ.μ. Σε όποιο μουσείο κι αν σας βγάλει ο δρόμος, μια τέτοια βραδιά, και δη δωρεάν, είναι μία βραδιά κερδισμένη. Μην πάτε, λοιπόν, μόνο για ποτό!



Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά και οχι σε greeklish.