Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Ο Στίβεν Χόκινγκ μποϊκοτάρει το Ισραήλ


Σε…επιστημονικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ προχώρησε ο διάσημος Βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταχείριση των Παλαιστινίων, αποσύροντας τη συμμετοχή του από ένα διεθνές συνέδριο που θα γίνει στην Ιερουσαλήμ τον Ιούνιο και το οποίο διοργανώνει ο πρόεδρος της χώρας Σιμόν Πέρες με αφορμή και τα 90ά γενέθλιά του, σύμφωνα με τη βρετανική “Γκάρντιαν”.

Αν και αρχικά, ο 71χρονος πρώην καθηγητής του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, αποδέχτηκε  την πρόσκληση που του απέστειλε το γραφείο του ισραηλινού προέδρου να είναι κεντρικός ομιλητής στο πέμπτο ετήσιο συνέδριο “Αντιμετωπίζοντας το Αύριο”, τελικά αναθεώρησε και αποφάσισε να μην παραστεί στο συνέδριο.
Προ ημερών,ο Χόκινγκ έγραψε ένα σύντομο γράμμα στον Σιμόν Πέρες καθιστώντας του γνωστό πως άλλαξε γνώμη, αν και δεν ανακοίνωσε δημόσια την αλλαγή της στάσης του.
Η υγεία του Στίβεν Χόκινγκ έχει επιδεινωθεί τελευταία, αλλά η αναθεώρηση της αρχικής απόφασής του φαίνεται πως είχε πολιτικά κίνητρα.

Με έγκριση του διάσημου αστροφυσικού, η Βρετανική Επιτροπή για τα Πανεπιστήμια της Παλαιστίνης εξέδωσε μια ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι ο Βρετανός φυσικός “πήρε την ανεξάρτητη απόφαση να τηρήσει το μποϊκοτάζ, με βάση τις γνώσεις του για την κατάσταση στην Παλαιστίνη και την ομόφωνη συμβουλή εκ μέρους των ακαδημαϊκών επαφών που διατηρεί εκεί”.
Εδώ κι έναν μήνα που έγινε γνωστό ότι ο Στίβεν Χόκινγκ θα μιλούσε στο ισραηλινό συνέδριο, είχε βομβαρδιστεί με μηνύματα από τη χώρα του και από το εξωτερικό, που προσπαθούσαν να του αλλάξουν γνώμη και τελικά φαίνεται πως το πέτυχαν. Όπως είπε στους φίλους του, αποφάσισε να ακολουθήσει τη συμβουλή των Παλαιστινίων συναδέλφων του, οι οποίοι ομόφωνα τον προέτρεψαν να μην παραστεί στην εκδήλωση.
Η πρωτοβουλία του Σ. Χόκινγκ εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επιστημονικής καμπάνιας κατά του Ισραήλ στη Βρετανία. Τον Απρίλιο, ο Σύλλογος Διδασκόντων της Ιρλανδίας ήταν ο πρώτος στην Ευρώπη που κάλεσε σε ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ.
Διάφορες προσωπικότητες έχουν επίσης αρνηθεί προσκλήσεις να επισκεφτούν το Ισραήλ, όπως οι μουσικοί Έλβις Κοστέλο, Άνι Λένοξ και Μπράιαν Ίνο, όμως άλλοι κατήγγειλαν το μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ ως επιλεκτικό και αναποτελεσματικό. Ο συγγραφέας Ίαν ΜακΓιούαν (ο οποίος πήρε το “Βραβείο Ιερουσαλήμ” το 2011) δήλωσε χαρακτηριστικά: “Αν πήγαινα μόνο σε χώρες που εγκρίνω, πιθανώς δεν θα σηκωνόμουν ποτέ από το κρεβάτι μου”.
Το γραφείο του προέδρου Σιμόν Πέρες δεν είχε ανακοινώσει επίσημα την απόσυρση του Χόκινγκ, αλλά το όνομά του Βρετανού επιστήμονα έχει ήδη αποσυρθεί από τη λίστα των ομιλητών στην ιστοσελίδα του συνεδρίου.

Πηγή: news.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά και οχι σε greeklish.