Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2013

Fitna - Μια αντιισλαμική ταινία που προκάλεσε αντιδράσεις

Η μικρού μήκους ταινία  του Ολλανδού ακροδεξιού βουλευτή Γκέερτ Βίλντερς που ακολουθεί αποσύρθηκε το 2008 απο τον βρετανικό διαδικτυακό ιστοτόπο www.liveleak.com  έπειτα από απειλές κατά του προσωπικού του. 
«Είναι μία ημέρα λύπης για την ελευθερία της έκφρασης, όμως η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι πάνω απ΄όλα (…) το τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε είναι πολύ υψηλό», αναφέρεται σε σημείωμα στην ιστοσελίδα. Ο Γκέερτ Βίλντερς δήλωσε πως «είναι φοβερό που οι απειλές αυτές καταφέρνουν ένα ισχυρό χτύπημα στην ελευθερία της έκφρασης» αλλά είπε στο πρακτορείο ANP ότι κατανοεί την απόφαση του ιστοτόπου. Το Fitna παραμένει διαθέσιμο σε άλλους διαδικτυακούς ιστοτόπους.

H 17λεπτη ταινία με τίτλο «Fitna» (λέξη που χρησιμοποιείται συχνά στο Κοράνι για να δηλώσει τη «σύγκρουση») απεικονίζει λιθοβολισμούς και αποκεφαλισμούς γυναικών και παιδιών, καθώς και εικόνες του Ολλανδού σκηνοθέτη Τεό Βαν Γκογκ, ο οποίος δολοφονήθηκε από μουσουλμάνο εξτρεμιστή μετά την προβολή ταινίας του που καταδίκαζε την καταπίεση της γυναίκας από το Ισλάμ. Ο τεράστιος όγκος επισκεπτών έκανε να «καταρρεύσει» η ιστοσελίδα του PVV που φιλοξενούσε την ταινία, λίγες μόλις ώρες μετά τη δημοσίευσή της.
Εκτός από τα φρικιαστικά βασανιστήρια, η ταινία «Fitna» δείχνει ακόμη μουσουλμάνους διαδηλωτές με πλακάτ «Ο Θεός να ευλογεί τον Χίτλερ» και «Ας πάει στο διάολο η ελευθερία», καθώς και ένα κορίτσι με μαντίλα να κάνει υποτιμητικά σχόλια για τους Εβραίους. Γραφήματα δείχνουν την αλματώδη αύξηση του μουσουλμανικού πληθυσμού σε Ολλανδία και Ευρώπη, ενώ η ταινία καταλήγει με το ξεφύλλισμα του Κορανίου, σκηνή που συνοδεύεται από τον ήχο σκισίματος χαρτιού.

«Ο ήχος που ακούσατε ήταν από μια σελίδα τηλεφωνικού καταλόγου. Είναι στη διακριτική ευχέρεια των μουσουλμάνων να σκίσουν τα κακόβουλα εδάφια του Κορανίου», εξηγεί το βίντεο.
Τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης αρνήθηκαν να μεταδώσουν την ταινία μικρού μήκους, ενώ αμερικανικός διαδικτυακός πάροχος διέκοψε την πρόσβαση στην ιστοσελίδα του κόμματος του Βίλντερς.

πηγή:pare-dose.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά και οχι σε greeklish.