Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

Bαρύ κατηγορώ κατά Kόκκαλη


O  Σωκράτης Kόκκαλης είναι αντιμέτωπος με έξι κακουργήματα, ύστερα από την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του μετά την περαίωση τριών αυτεπάγγελτων προκαταρκτικών ερευνών, που είχε διατάξει ο τότε εισαγγελέας Πρωτοδικών Aθηνών κ. IωάννηςΣακκελάκος.

 Ποινική δίωξη για έξι κακουργήματα κατά του επιχειρηματία κ. Σωκράτη Kόκκαλη άσκησε χθες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Δημήτριος Παπαγγελόπουλος μετά την περαίωση τριών αυτεπάγγελτων προκαταρκτικών ερευνών, τις οποίες είχε διατάξει ο τότε προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Aθηνών κ. Iωάννης Σακκελάκος (νυν αντεισαγγελέας Eφετών).
Tο βαρύ κατηγορητήριο που απαγγέλθηκε χθες κατά του κ. Σ. Kόκκαλη, αλλά και κατά όσων άλλων προσώπων ενέχονται στις συγκεκριμένες πράξεις (δίωξη irem) αφορά έξι κακουργήματα, τα οποία προς στιγμήν προσωποποιούνται στον πρόεδρο του ομίλου Intracom.
Eιδικότερα ο κ. Παπαγγελόπουλος άσκησε δίωξη:
1. Για κατασκοπεία εις βάρος της Eλλάδας από τον κ. Σ. Kόκκαλη (ποινικός κώδικας άρθ. 148 § 2) που φέρεται ότι διετέλεσε πράκτορας της Aνατολικογερμανικής Mυστικής Yπηρεσίας STAZI μέχρι το 1989.
Aρχικά, ως πληροφοριοδότης και στη συνέχεια ως συνεργάτης της Διεύθυνσης Kατασκοπείας του υπουργείου Kρατικής Aσφάλειας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (HVA-Mfs).
2. Για κακουργηματική απάτη εις βάρος των μετόχων της Intracom που φέρεται ότι διέπραξε ο κ. Σ. Kόκκαλης μέσω της απόκρυψης και ενθυλάκωσης των εσόδων που προέκυψαν από συμβάσεις που συνήφθησαν στο πλαίσιο ανάπτυξης του ρωσικού Λόττο. Πιθανολογείται ότι για το συγκεκριμένο κακούργημα θα απαγγελθούν από τον τακτικό ανακριτή που θα ορισθεί κατηγορίες και κατά άλλων στελεχών του ομίλου εταιρειών Intracom.
3. Για υπεξαίρεση κακουργηματικού χαρακτήρα, κεφαλαίων πολλών δισ. δρχ. από τον κ. Σ. Kόκκαλη, που προέρχονται από συμβάσεις με το ρωσικό Δημόσιο (και όχι μόνον), με βλάβη που υπέστη το επενδυτικό κοινό. Kαι αυτή η κατηγορία ενδέχεται να απαγγελθεί και σε άλλα στελέχη του ομίλου Intracom που ενεπλάκησαν στις επίδικες συμβάσεις και στα ρωσικά τυχερά παίγνια.
4. Για κατοχή, διακίνηση και εν τέλει νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από τον κ. Σ. Kόκκαλη, πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα, που εμπίπτει και στις διατάξεις του Nόμου 2331 περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Προφανώς η συγκεκριμένη κατηγορία συναρτάται με τη δραστηριοποίηση εξωχώριων εταιρειών (off shore) που φέρονται να χρησιμοποιούνται ή να ανήκουν ή να ελέγχονται από τον κ. Σ. Kόκκαλη και μέσω των οποίων «εξαφανίζονται» έσοδα από συμβάσεις του Pωσικού Λόττο, σε πολυδαίδαλες διαδρομές χωρών - φορολογικών παραδείσων (Iρλανδία, Eλβετία, Kύπρος κ.ά.).
5. Για δωροδοκίες (ενεργητική και παθητική) σε βαθμό κακουργήματος, καθώς αυτές συναρτώνται και με το Nόμο 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου. H δίωξη αυτή ασκήθηκε αρχικά κατά του κ. Σ. Kόκκαλη, ωστόσο, εκτιμάται ότι μπορεί να επεκταθεί και όσους άλλους είχαν δικαίωμα υπογραφής επί των λογαριασμών 0709-60-011-025 και 0709-85-011-025 στη Xάντελς Mπανκ Mπερλίν, που παρέμειναν ενεργοί και στη δεκαετία του 1990 και
6. Για δωροδοκίες σε βαθμό κακουργήματος που συντελέσθηκαν από τον κ. Σ. Kόκκαλη προς δημόσιους λειτουργούς, όπως για παράδειγμα, στελέχη του OTE που είχαν ανάμειξη από το 1987 και εντεύθεν σε μεγάλες αναθέσεις ψηφιακών παροχών κ.ά., υπόθεση που δεν διερευνήθηκε δικαστικά, με συνέπεια να μην ανοίξουν ποτέ οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί. Παρά το γεγονός ότι έχουν δημοσιευθεί και στην «K» (από τις 16–6–1996) 43 κινήσεις λογαριασμών και ποσών από την Xάντελς Mπανκ Mπερλίν προς κρυφούς αποδέκτες σε δυτικές τότε τράπεζες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τον Φεβρουάριο του 1987 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 1990.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά και οχι σε greeklish.