Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Φεύγει και η ΒΙΟΧΑΛΚΟ από την Ελλάδα;


Έκπληξη και ανησυχία προκάλεσε αποκαλυπτικό δημοσίευμα στην Εφημερίδα Επενδυτής το Σάββατο αναφορικά με τα σχέδια του Ομίλου Στασινόπουλου για μεταφορά της έδρας στο Λουξεμβούργο.Η εφημερίδα αναφέρεται σε “Σχέδιο Β” του Ομίλου Βιοχάλκο που συζητά εναλλακτικά σενάρια για την φθηνότερη αναχρηματοδότηση των δανειακών του υποχρεώσεων.

Το δημοσίευμα του ΕΠΕΝΔΥΤΗ έχει ως εξής:
 “Η ατμόσφαιρα στη συνάντηση του Πρωθυπουργού σε κλειστό κύκλο με ορισμένους εκπροσώπους των μεγαλύτερων ελληνικών παραγωγικών μονάδων, την περασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν το ίδιο γκρίζα και βαριά όσο και η βροχερή Αθήνα.
Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθούσε να μεταφέρει το μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει και η χώρα μπορεί να γίνει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, οι Έλληνες  βιομήχανοι απαριθμούσαν τα σοβαρά προβλήματα στο κόστος παραγωγής και χρηματοδότησης που τους υποχρεώνουν να μεταφέρουν στο εξωτερικό, την έδρα των επιχειρήσεών τους.
Την βόμβα έριξε, ο εκπρόσωπος του ισχυρότερου ελληνικού βιομηχανικού ομίλου, ο οποίος άφησε με σαφήνεια να εννοηθεί ότι ο Νίκος Στασινόπουλος έχει ήδη αναθέσει σε ειδικό σύμβουλο να συντάξει μελέτη για την μεταφορά της έδρας του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ στο Λουξεμβούργο.
Ακολουθώντας τα βήματα της Coca Cola 3 Ε (μετέφερε την έδρα της στην Ελβετία) και της ΦΑΓΕ (μετέφερε την έδρα της στο Λουξεμβούργο), ο Νίκος Στασινόπουλος εξετάζει ως εναλλακτική επιλογή την μεταφορά της έδρας, κατ’ αρχήν της εταιρείας Holding του Ομίλου, στο Λουξεμβούργο. «Οι λόγοι είναι προφανώς χρηματοοικονομικοί και φορολογικοί» εξήγησαν τα στελέχη του Ομίλου Βιοχάλκο.
«Όταν ο ΟΤΕ – με τη βοήθεια της γερμανικής μητρικής εταιρείας-,  ο ΤΙΤΑΝ και τα ΕΛΠΕ δανείζονται σήμερα με επιτόκιο 8% -9% για 5 χρόνια, εμείς αδυνατούμε να ανταποκριθούμε σε ανάλογο κόστος χρηματοδότησης».
Επιπλέον το ασταθές φορολογικό περιβάλλον, με τις συνεχείς «έκτακτες εισφορές», σε συνδυασμό με την έκρηξη του ενεργειακού κόστους εξαφανίζουν κάθε συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ελληνικής βιομηχανίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε στα αιτήματα των βιομηχάνων, με θετικές προτάσεις εξηγώντας ότι  αφού λόγω της ευρωπαϊκής νομοθεσίας δεν υπάρχουν περιθώρια για επιδοτήσεις και φορολογικές εξαιρέσεις, μπορούν και πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι μείωσης του κόστους παραγωγής. Υπάρχει για παράδειγμα η δυνατότητα να μειωθεί ο παράλογα υψηλός Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ΕΦΚ στην ενέργεια όπως επίσης υπάρχουν περιθώρια να αποζημιωθούν οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις με ένα μέρος των εσόδων του ΛΑΓΗΕ  από το Χρηματιστήριο των Ρύπων.
Από την δική του πλευρά ο Όμιλος Βιοχάλκο που απασχολεί 9.000 εργαζόμενους και ανταγωνίζεται με τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές βιομηχανίες στις αγορές του εξωτερικού, είναι υποχρεωμένος να πάρει άμεσα δραστικά μέτρα περιορισμού του κόστους παραγωγής. Ήδη ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα για την αναδιάρθρωση της παραγωγικής του βάσης. Ξεκίνησε με την μεταβίβαση, από τη ΣΙΔΕΝΟΡ, του συνόλου του τομέα χάλυβα (εργοστάσια, θυγατρικές, δάνεια κλπ), που αποτελεί την πιο σημαντική του δραστηριότητα, στην μη εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο, θυγατρική του Ομίλου, την ΔΕΠΑΛ ΑΕ.
Η Σιδενόρ θα κρατήσει μόνο τον κλάδο της σωληνουργίας, προσπαθώντας να αξιοποιήσει και την Σωληνουργία Κορίνθου.
Η διοίκηση της εισηγμένης Σιδενόρ πήρε την απόφασή της να μεταβιβάσει τον κλάδο της χαλυβουργίας στη ΔΕΠΑΛ με το αιτιολογικό ότι γίνεται στο πλαίσιο του «εξορθολογισμού της δομής του ομίλου». Στο Ενημερωτικό Δελτίο υποστηρίζεται ότι «με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει σαφέστερη αποτύπωση και διαχείριση των επιμέρους δραστηριοτήτων για τη διακριτή διοικητική και λογιστική παρακολούθηση, των επιμέρους κλάδων χαλυβουργίας και σωληνουργίας του ομίλου».
Από την άλλη όμως πλευρά ο διαχωρισμός των δύο δραστηριοτήτων ενδεχομένως να διευκολύνει άλλα σχέδια, όπως η «αλλαγή εθνικότητας» και έδρας, με προφανή φορολογικά και χρηματοοικονομικά οφέλη.
Πριν από δύο εβδομάδες, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση, πάλι στο Μέγαρο Μαξίμου, με το προεδρείο του ΣΕΒ, παρουσία των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Εκεί έγινε η πρώτη συζήτηση με συγκεκριμένα πλαίσια για τη δημιουργία περιβάλλοντος «περισσότερο φιλικού στην επιχειρηματικότητα» και αναζητήθηκαν τρόποι βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας.
Στη συνάντηση εκείνη, η ηγεσία του ΣΕΒ έθεσε με σαφήνεια το θέμα της μείωσης του ενεργειακού κόστους για τις ελληνικές βιομηχανίες θεωρώντας ότι πρέπει «να προχωρήσει ο εξορθολογισμός της αγοράς ενέργειας και η μείωση του κόστους της στην παραγωγή».
Η συζήτηση αυτή συνεχίσθηκε την περασμένη εβδομάδα, με εκπροσώπους μεγάλων βιομηχανιών γιατί τα προβλήματα κόστους παραγωγής που αντιμετωπίζουν είναι δραματικά και τα περιθώρια ελιγμών ανύπαρκτα.

Πηγή: toxrima.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά και οχι σε greeklish.