Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Τα λέει και τα πιστεύει! ΓΑΠ: Πολέμησα την ολιγαρχία


«Αγωνίστηκα για να ενδυναμώσω τους δημοκρατικούς θεσμούς προς όφελος των πολιτών και της δημοκρατικής λογοδοσίας. Έδωσα μάχη ενάντια σε μία ισχυρή ομάδα ολιγαρχών που συγκέντρωναν οικονομική και πολιτική δύναμη» είπε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη συνεδρίαση του συμβουλίου της Οργάνωσης, η οποία λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στην Πορτογαλία.


Ο Παπανδρέου αναφέρθηκε εκτενώς στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του και υποστήριξε πως, αν και αρχικά πήγαινε καλά, δεν είχε την αρωγή της Ευρώπης.
Ιδιαίτερες αναφορές έκανε στη διαφθορά, ενώ σε σχέση με το θέμα, είπε ότι ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές μπορεί να γίνει πράξη, «βάζοντας στο στόχαστρο τους κερδοσκόπους, φέρνοντας σημαντικούς πόρους στις κοινωνίες μας» και πρόσθεσε ότι «μπορούμε να έχουμε παρόμοια αποτελέσματα και σε άλλους τομείς, όπως η καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων και η καταπολέμηση της διαφθοράς».
Ο Παπανδρέου επισήμανε πως οι κερδοσκόποι «ληστεύουν αναγκαία εισοδήματα από τους λαούς μας. Πόρους που θα πήγαιναν στην ευημερία, στην ανάπτυξη».
Επιπλέον, αποστάσεις κράτησε από τις εκτιμήσεις του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος σε άρθρο αναγνώρισε ευθύνες και στην τότε κυβέρνηση για το γεγονός της αποτυχίας του προγράμματος. Μίλησε «για έλλειψη εμμονής, αποφασιστικότητας, συναίνεσης και στήριξης που κατανέμονται μεταξύ της τότε κυβέρνησης και της τότε “αντιμνημονιακής” αντιπολίτευσης».
Σε άλλο μήκος κύματος, ο Παπανδρέου θεωρεί ότι «και εμείς στην Ελλάδα πηγαίναμε καλά τον πρώτο χρόνο. Όλοι μας έβλεπαν σαν παράδειγμα προς μίμηση. Αλλά όταν οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν, η κυβέρνησή μου κατηγορήθηκε εσφαλμένα. Αν η ΕΕ είχε αντιδράσει άμεσα και δυναμικά τότε, δίνοντας ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, θα είχαμε αποφύγει πολύ πόνο».
Υπερασπιζόμενος την πολιτική της κυβέρνησής του, δήλωσε ότι ανέλαβε την ευθύνη να «καθαρίσει» το χάος της κυβέρνησης Καραμανλή και ότι αυτό έκανε.
«Εγώ έπρεπε να αναλάβω την ευθύνη να "καθαρίσω" το χάος που άφησε πίσω της η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το έκανα. Υποχρεώθηκα να αναλάβω δράση για να αποφύγω τη χρεοκοπία της χώρας μου, να πολεμήσω τους φόβους των αγορών ή τη κερδοσκοπία και το έκανα με τη βοήθεια των μεγάλων θυσιών του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα επιβίωσε, η Ελλάδα είναι σήμερα ζωντανή, η Ελλάδα έχει προοπτική».
Πάντως και οι δύο, Παπανδρέου και Βενιζέλος, αποδίδουν ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο Παπανδρέου συγκεκριμένα στη Λισαβόνα υπογράμμισε: «Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιδρούσε πριν όπως κάνει τώρα, παρεμβαίνοντας στην αγορά ομολόγων, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει την ανάγκη να προσφύγουμε στο λεγόμενο μηχανισμό στήριξης».
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να στρέψει για μια ακόμη φορά τα βέλη του στις συντηρητικές ηγεσίες των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, λέγοντας ότι «η συντηρητική Ευρώπη ήταν απλά πολύ συντηρητική. Πίστευε στην “μαγεία” των αγορών και το πληρώνουμε ακριβά αυτό. Και οι λαοί μας που υποφέρουν από τα εκτεταμένα προγράμματα προσαρμογής, αλλά και αυτοί που μας στηρίζουν με τα δάνειά τους».
Τέλος, ο Παπανδρέου εκτίμησε ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και ότι υπάρχει ο κίνδυνος  «ακόμα και σήμερα, αν η Ευρώπη δεν κάνει επιπρόσθετες ενέργειες, οι θυσίες των Πορτογάλων, των Ελλήνων, των Ισπανών και άλλων, μπορεί να χαθούν και να ζητηθούν περισσότερες».

Πηγή: defencenet


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά και οχι σε greeklish.