Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ένα ηλιακό μπαλέτο


Μερικές φορές, ο Ήλιος μοιάζει να χορεύει.Την προηγούμενη παραμονή πρωτοχρονιάς για παράδειγμα το,σε ηλιακή τροχιά,Solar Dynamic Observatory της NASA συνέλαβε μια εντυπωσιακή έκρηξη απο την επιφάνεια του Ήλιου.Η δραματική έκρηξη συνελήφθη στο υπεριώδες φως σε χρόνο τεσσάρων ωρών και προβάλεται στο παρακάτω βίντεο  σε λιγότερο απο 20".

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το μπερδεμένο μαγνητικό πεδίο που κατευθύνει έναν τύπο ηλιακού μπαλέτου για το καυτό πλάσμα που πέφτει πίσω από τον Ήλιο.
Η κλίμακα της είναι τόσο μεγάλη που η Γη θα μπορούσε εύκολα να χωρέσει κάτω από την "κουρτίνα" της ροής του θερμού αερίου που εκλύεται.
Τέτοια φαινόμενα διαρκούν περίπου έναν μήνα (quiescent prominence) και μπορούν να ξεσπάσουν σε μια στεφανιαία μαζική εκτίναξη (CME) αποβολής θερμού αερίου στο Ηλιακό Σύστημα.
Ο μηχανισμός της ενέργειας που δημιουργεί μια ηλιακή προεξοχή είναι ακόμα ένα θέμα που απασχολεί τους επιστήμονες.Καθώς ο Ήλιος πλησιάζει στο λεγόμενο Solar Maximum τέτοια  δραστηριότητα θεωρείται δεδομένη.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά και οχι σε greeklish.