Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Και εγένετο... ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο

Στις 24 Οκτωβρίου 1857, δηλαδή 155 χρόνια πριν, ιδρύθηκε η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα του πλανήτη, η Sheffield FC. Μάθετε πώς και δείτε φωτογραφίες της εποχής.


 Το 1855, μέλη μία ομάδας κρίκετ του Σέφιλντ άρχισαν να οργανώνουν ανεπίσημους αγώνες ποδοσφαίρου, με κανόνες που απείχαν αρκετά από τους σημερινούς.
Δύο χρόνια αργότερα, οι Ναθάνιελ Κρέσουικ και Ουίλιαμ Πρεστ αποφάσισαν να επισημοποιήσουν τα γεγονότα αυτά, δημιουργώντας μία ομάδα.
 Στις 24 Οκτωβρίου 1857, τα μέλη της ομάδας έκαναν την πρώτη τους επίσημη συνάντηση σε ένα... θερμοκήπιο και ίδρυσαν τη Sheffield FC. Αρχικά, οι αγώνες παίζονταν μόνο μεταξύ των μελών της ομάδας, με τη μορφή "Παντρεμένοι εναντίον Ανύπαντρων" ή "Επαγγελματίες εναντίον των υπολοίπων".

Τα πρώτα μέλη της Sheffield FC (1857)
 Περίπου ένα χρόνο αργότερα (21/10/1858), οι δύο ιδρυτές της ομάδας δημιούργησαν τους Sheffield Rules, δηλαδή τους κανόνες που θα ίσχυαν στους αγώνες που οργάνωναν. Δεν υπήρχε οφσάιντ, ενώ εφάρμοσαν για πρώτη φορά τις εκτελέσεις φάουλ.



Το σήμα της Sheffield FC
 Το 1860 δημιουργήθηκε μία ακόμα ομάδα στην περιοχή, η Hallam FC, και την ίδια χρονιά αναμετρήθηκε με τη Sheffield FC, στον πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο αγώνα μεταξύ δύο συλλόγων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και σήμερα οι δύο ομάδες αναμετρώνται, σε έναν αγώνα που είναι γνωστός ως "the Sheffield derby".

Κάρτα μέλους της Sheffield FC
 "Όχι" στον επαγγελματισμό

Η δημιουργία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου τον Ιούλιο του 1885 άφησε έξω από το χορό τη Sheffield FC, η οποία χρησιμοποιούσε μόνο ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές και δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τις επαγγελματικές ομάδες, με συνέπεια να γνωρίσει βαριές ήττες από τις Άστον Βίλα, Νότιγχαμ Φόρεστ και Νοτς Κάουντι.



Η ομάδα της Sheffield FC το 1890
 Έτσι, μετά και τη νομιμοποίηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, η Sheffield FC πρότεινε στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας να δημιουργηθεί μία διοργάνωση αποκλειστικά για ερασιτεχνικές ομάδες. Το αίτημά της έγινε αποδεκτό και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το 1893 το FA Amateur Cup, το οποίο και κατέκτησε η Sheffield FC το 1904 και παραμένει μέχρι σήμερα ο μοναδικός της τίτλος σε εθνικό επίπεδο.



Η ομάδα που κατέκτησε το FA Amateur Cup το 1904
150ά γενέθλια με Ίντερ

Το Νοέμβριο του 2007, η Sheffield FC γιόρτασε τα 150ά της γενέθλια αντιμετωπίζοντας σε φιλική αναμέτρηση την Ίντερ Μιλάνου στο "Bramall Lane" μπροστά σε 18.741 φιλάθλους. Μάλιστα, επίτιμος καλεσμένος στο συγκεκριμένο αγώνα ήταν ο Πελέ, ο οποίος έγινε αντικείμενο λατρείας από τους παίκτες και τους φιλάθλους της ομάδας. Νικήτρια της αναμέτρησης ήταν η ιταλική ομάδα με 5-2.

Το πρόγραμμα του αγώνα Sheffield FC - Ίντερ Μιλάνου
Ο Πελέ στο "Bramall Lane"
Ο Μάριο Μπαλοτέλι με τη φανέλα της Ίντερ, αντιμέτωπος με τη Sheffield FC
Συνεπαρμένοι οι μικροί φίλοι της Sheffield FC, παρά την ήττα από την Ίντερ
 Η αρχική επιθυμία της Sheffield FC ήταν να αντιμετωπίσει στο συγκεκριμένο αγώνα τη Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς είναι οι μόνες ομάδες που έχουν λάβει από τη FIFA (το 2004) το "Order of Merit", δηλαδή την υψηλότερη τιμή που μπορεί να λάβει μία ομάδα από την παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου.


Το πρόγραμμα αγώνα για τον εορτασμό των 100 χρόνων της Sheffield FC, με αντίπαλο την QPR
Συλλεκτικό κέρμα της Sheffield FC
 Σήμερα, η Sheffield FC αγωνίζεται στη Northern Premier League Division One South, δηλαδή την 8η κατηγορία της Αγγλίας, με έδρα το "Coach and Horses Ground" (2.000 θέσεων) στην περιοχή Ντρόνφιλντ. Έχει δύο ομάδες σε επίπεδο ανδρών, 9 ομάδες μικρότερων ηλικιών, μία γυναικεία ομάδα και μία ομάδα ατόμων με αναπηρία.

Το "Coach and Horses Ground", η σημερινή έδρα της Sheffield FC
 πηγή:sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά και οχι σε greeklish.