Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012

Ξαναφτιάχνουν κομμάτι κομμάτι το αρχείο της Στάζι‘’ Κοντά στην αποκάλυψη των μυστικών της Στάζι βρίσκεται ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Fraunhofer του Βερολίνου που  έχει θέσει στην υπηρεσία των γερμανικών αρχών το "ePuzzler", ένα ειδικό πρόγραμμα που χειρίζεται κάθε κομμάτι χαρτιού σαν να ήταν μέρος ενός τεράστιου παζλ.Σύμφωνα με το ΒΒC τα αρχεία της Στάζι είναι το μεγαλύτερο παζλ του κόσμου, το οποίο αποτελείται από 600 εκατομμύρια μικρά χαρτάκια.’’


Το αρχείο αποτελείτο από 45 εκατομμύρια έγγραφα και σκίστηκαν σε μικρά κομματάκια μετά την πτώση του πανικόβλητους αξιωματούχους της Στάζι, στη διάρκεια μιας μυστικής επιχείρησης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής η εντολή που είχαν οι αξιωματικοί της Στάζι ήταν να τα καταστρέψουν και στη συνέχεια να τα κάψουν.

Ωστόσο, τα μηχανήματα που είχαν στη διάθεσή τους διαλύθηκαν και έτσι αναγκάστηκαν να τα τεμαχίσουν με τα ίδια τους τα χέρια και να τα τοποθετήσουν στα υπόγεια των γραφείων της Στάζι.

Το 1995 η γερμανική Κυβέρνηση ξεκίνησε την επανασυναρμολόγηση των εγγράφων αυτών, τα οποία είχαν βρεθεί σε 16.000 σακούλες. Το τεράστιο έργο της ταξινόμησης και της επεξεργασίας αυτών των φακέλων ανατέθηκε από την κυβέρνηση της Βόννης στον υπερκομματικό πρώην ιερωμένο του Ροστόκ και αγωνιστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων Γιοακίμ Γκάουκ.

Η γνωστή ως "Υπηρεσία Γκάουκ" στελεχώθηκε με 300 άτομα, μεταξύ των οποίων και πρώην υπάλληλοι της Στάζι. Κάποια αρχεία είχαν αποκτηθεί από τη CIA, και επιστράφηκαν στη Γερμανία το 2000.Πως θα συναρμολογηθούν τα κομμάτια

Επικεφαλής της ομάδας που εργάζεται εδώ και μια δεκαετία για να ενώσει το "παζλ" είναι ο   Bertram Nickolay.

Η ομάδα του καθημερινά παίρνει το κάθε χαρτί, το σιδερώνει, το σκανάρει και κατόπιν το περνά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή για ανάλυση.

Το  "ePuzzler" έχει τη δυνατότητα να αναλύει το σχήμα, το χρώμα, το πάχος και την υφή του κειμένου σε τέτοιο βαθμό από το που τελικά καθίσταται εφικτή η ανασύσταση του εγγράφου.

Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σύνθεσης του παζλ, θα αποκαλυφθούν πολλές από τις βρώμικες δραστηριότητες περίπου 175.000 ανεπίσημων συνεργατών της Στάζι, αλλά και αυτές των περίπου 17 εκατ. ατόμων που βρίσκονταν υπό μυστική παρακολούθηση.


Ποια είναι η Στάζι

Στάζι είναι το όνομα με το οποίο ήταν γνωστό το "Υπουργείο Κρατικής Ασφαλείας" (Ministerium für Staatssicherheit) της Ανατολικής Γερμανίας.

Ιδρύθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1950 και στεγαζόταν σε ένα τεράστιο κτήριο στο Lichtenberg του Βερολίνου. Ανέπτυξε σταδιακά ένα τεράστιο δίκτυο επισήμων υπαλλήλων και πληροφοριοδοτών, οι οποίοι κατασκόπευαν και αρχειοθετούσαν κάθε πτυχή της ζωής εκατομμυρίων πολιτών της χώρας. Με την κατάρρευση του καθεστώτος, έγινε γνωστό ότι οι επίσημοι υπάλληλοι της Στάζι ανέρχονταν σε περίπου 91.000, οι ανεπίσημοι πληροφοριοδότες σε πάνω από 300.000, ενώ οι φάκελοι έφταναν τα δέκα εκατομμύρια.

Εκτός της κατασκοπείας των πολιτών της χώρας, το έργο της Στάζι περιελάμβανε κατασκοπεία δυτικών κρατών και ιδίως της Δυτικής Γερμανίας, την οποία επιχειρούσε να αποσταθεροποιήσει μέσω της ενίσχυσης της RAF. Τέλος, το έργο της περιελάμβανε ανακρίσεις και βασανισμούς κρατουμένων. Μετά την πτώση του καθεστώτος, βασανισθέντες αποκάλυψαν ότι ακτινοβολούνταν ηθελημένα στις φυλακές της Στάζι με ραδιενέργεια, προκειμένου να τους προξενηθεί καρκίνος.


Το κτήριο της Στάζι μετατράπηκε σε μουσείο.

πηγή:news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά και οχι σε greeklish.