Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Η ιδιοφυία του Δαρβίνου - 2ο μέρος


Σε αυτή την τριλογία- ντοκυμαντέρ με τίτλο "Η ιδιοφυία του Δαρβίνου", ο Richard Dawkins,εξελικτικός βιολόγος και συγγραφέας,επιχειρηματολογεί αλλα και εξηγεί, πως  ο Κάρολος Δαρβίνος με το βιβλίο του «Η εξέλιξη των ειδών μέσω της φυσικής επιλογής» (The Origin of Species by means of Natural Selection) κατάφερε να παρουσιάσει μια πολύ πιο πλούσια και πιο θεαματική όψη της ζωής.


Ο Κάρολος Δαρβίνος (12/02/1809 - 19/04/1882) ήταν Βρετανός φυσιοδίφης, συλλέκτης και γεωλόγος και έμεινε διάσημος στην ιστορία ως ο θεμελιωτής της θεωρίας της εξέλιξης, καθώς και ως εισηγητής του μηχανισμού της φυσικής επιλογής με την έκδοση του βιβλίου του στις 22 Νοεμβρίου του 1859.
Η θεωρία του διαστρεβλώθηκε και χλευάστηκε με χιλιάδες κριτικές, άρθρα, σάτιρες, παρωδίες και καρικατούρες.
Παρόλα αυτά η θεωρία της εξέλιξης θεωρείται σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της βιολογίας.
Για την ιστορία θα αναφέρουμε πως ο Εμπεδοκλής επισήμανε πρώτος την αρχή της επιλογής, στο πλαίσιο της οποίας κυριαρχεί η σκοπιμότητα, ο Αναξίμανδρος αναφέρθηκε στην εξέλιξη του ανθρώπου και των ζώων από τα ψάρια, ενώ ο Επίκουρος επιχείρησε να εξηγήσει τη σκόπιμη συμπεριφορά των ζώων επικαλεσθείς τη διδασκαλία του Εμπεδοκλή.
Όσο η επιστήμη είναι όπως οφείλει να είναι ,δηλαδή γεμάτη απο αμφιβολία,σκεπτικισμό,θέληση για γνώση και παραμένει ανοιχτή προς διορθώσεις η ανθρωπότητα θα μπορεί να αισιοδοξεί. 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά και οχι σε greeklish.