Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

H Ελλάδα παρατυπεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εθελοτυφλεί


Τα πάνω κάτω φέρνει η απάντηση του επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του Σύριζα Νίκου Χουντή . Η ερώτηση αφορούσε στην δυνατότητα της Επιτροπή να ερευνήσει- παρά τον εξώδικο συμβιβασμό της χώρας μας με την siemens –τις αμαρτωλές συμβάσεις της Siemens.
Αυτό που προκύπτει από την απάντηση του επιτρόπου είναι ότι
η συμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού του ελληνικού δημοσίου με την Siemens είναι ερευνητέα και σε καμία περίπτωση η ρήτρα του εξωδικαστικού συμβιβασμού ότι η Ελλάδα θα απέχει από την περαιτέρω διερεύνηση των σκανδάλων και των ευθυνών της Siemens, δεν δεσμεύει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία έχει δικαίωμα να διερευνήσει τυχόν παραβιάσεις για τις δημόσιες συμβάσεις ή τα διαρθρωτικά ταμεία και το Ταμείο Συνοχής, αν υποβληθεί καταγγελία από το κράτος μέλος ή αν υπάρξει αυτεπάγγελτη έρευνα.

Με λίγα λόγια από την στιγμή που η Επιτροπή έχει δώσει εντολή σε όλα τα Κράτη μέλη να ελέγχουν την διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων και η Ελλάδα μέσω του εξώδικου συμβιβασμού αρνείται να το κάνει παρατυπεί. Από την άλλη πλευρά ο ο Μισελ Μπαρνιε με την απάντηση του αναφέρει ότι διατηρεί το δικαίωμα η επιτροπή να διερευνήσει τις συμβάσεις καθώς πρόκειται για κοινοτικά χρήματα χωρίς όμως να διευκρινίζει ότι έχει την διάθεση να το κάνει καθώς αναφέρει ότι η διαδικασία διερεύνησης μπορεί να ξεκινήσει μετά από καταγγελία.

Τι απαντά ο επίτροπος

Αναλυτικά στην απάντηση του ο επίτροπο αναφέρει ότι ο συμβιβασμός της Ελλάδας δεν εμποδίσει την Επιτροπή να διερευνήσει τυχόν παραβιάσεις των ενωσιακών κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις ή τα διαρθρωτικά ταμεία και το Ταμείο Συνοχής εάν της υποβληθεί σχετική καταγγελία ή εάν η Επιτροπή διαπιστώσει παραβίαση των κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας.

Όπως εξηγεί ο επίτροπος «Σύμφωνα με τα άρθρα 99 έως 102 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006 , η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να προβεί σε δημοσιονομικές διορθώσεις, ακυρώνοντας το σύνολο ή μέρος της κοινοτικής συνεισφοράς σε επιχειρησιακό πρόγραμμα σε περίπτωση που καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι δαπάνες που περιέχονται στην πιστοποιημένη δήλωση δαπανών είναι παράτυπες και δεν έχουν διορθωθεί από το κράτος μέλος. Επιπλέον, δημοσιονομική διόρθωση μπορεί να αποφασιστεί όταν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου του προγράμματος, που έχουν θέσει σε κίνδυνο την κοινοτική συνεισφορά η οποία έχει ήδη καταβληθεί στο κράτος μέλος».

Θα καταγγελθεί ο εξώδικος συμβιβασμός από τα κόμματα;

Όπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής του Συριζα κ Νίκος Χουντής «από την απάντηση του Επιτρόπου προκύπτει ότι το συγχωροχάρτι του εξωδικαστικού συμβιβασμού με την Siemens είναι όχι μόνο ηθικά αλλά και νομικά διάτρητο. Όσοι βιάστηκαν να κουκουλώσουν με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό τις δωρεές στα κομματικά τους ταμεία, τις λίστες Χριστοφοράκου και τις ευθύνες της Siemens που “λάδωνε” κυβερνήσεις και πολιτικούς σε παγκόσμιο επίπεδο, καταλαβαίνουν τώρα ότι η υπόθεση αυτή είναι εύκολο να ξανανοίξει αν υπάρξει η πολιτική βούληση από την όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές.

Έχει λοιπόν πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε, τώρα που ακόμα και τα μνημονιακά κόμματα λένε ότι θα αναθεωρήσουν το Μνημόνιο, αν δεσμεύονται επίσης ότι θα αναθεωρήσουν το συγχωροχάρτι που έδωσαν στην Siemens ή αν θα “τιμήσουν τις υπογραφές τους”.


πηγή: koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά και οχι σε greeklish.