Κυριακή, 27 Μαΐου 2012

Φάλαινα στον Σαρωνικό


Δυο μέρες έμεινε στην περιοχή ανοιχτά της Αίγινας η πετροφάλαινα μήκους 14 μέτρων. Έφτασε ως τον κόλπο του Σαρωνικού ψάχνοντας φαγητό! Το σπάνιο θηλαστικό εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη θαλάσσια περιοχή της Αίγινας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους. Όταν βρήκε φαγητό και τράφηκε, έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση.


Την πετροφάλαινα εντόπισαν εθελοντές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και για λόγους ασφάλειας του θηλαστικού, δεν το δημοσιοποίησαν αμέσως.

Σύμφωνα με το «Αρχιπέλαγος», τα κητώδη των ελληνικών θαλασσών παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό και το γεγονός αυτό τα θέτει σε κίνδυνο. Είδη σαν την πετροφάλαινα, κινδυνεύουν από την αυξανόμενη ρύπανση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Η πετροφάλαινα είναι από τα είδη που εντοπίζονται περιστασιακά στις ελληνικές θάλασσες. Τρέφεται με αφρόψαρα και μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 25 μέτρα και σε βάρος τους 40-60 τόννους. Ζει ως 80 χρόνια.

Συνήθως, κολυμπούν σε βάθος 400 μέτρων με ταχύτητα 14 κόμβων και η εκπνοή τους δημιουργεί ένα εντυπωσιακό φαινόμενο: ένας πίδακας νερού ορθώνεται σε ύψος που μπορεί να φτάσει έως και τα 6 μέτρα.

Συνολικά στη Μεσόγειο εκτιμάται ότι υπάρχουν 10.000 πετροφάλαινας. Η κύρια αιτία θανάτου τους είναι η σύγκρουση με μεγάλα πλοία.

πηγή:hellenicrevenge

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά και οχι σε greeklish.