Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Πόντιοι εναντίον Μπουτάρη για την πλατεία

«Ο Γιάννης Μπουτάρης φαίνεται ότι δεν μας συμπαθεί, επειδή ζητούμε από την Τουρκία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και να ζητήσει συγγνώμη. Ας μας πει ο ίδιος τι πιστεύει για τη γενοκτονία των Ποντίων. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε ούτε χιλιοστό από τις θέσεις μας».

 Με αυτά τα λόγια, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Γιώργος Παρχαρίδης ερμηνεύει τη στάση του δημάρχου Θεσσαλονίκης να αρνηθεί την παραχώρηση της πλατείας Αγίας Σοφίας για τη διοργάνωση της καθιερωμένης εκδήλωσης μνήμης στις 19 Μαΐου. «Η Παμποντιακή Ομοσπονδία διοργανώνει εδώ και οκτώ χρόνια την εκδήλωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας, είναι πλέον θεσμός.
Όλα αυτά τα χρόνια, τόσο η συγκέντρωση όσο και η πορεία είναι ειρηνική, χωρίς κανένα επεισόδιο. Δεν έχει κανένα λόγο ο Μπουτάρης να μας απαγορεύσει τη συγκέντρωση. Προφανώς το κάνει επειδή δεν μας συμπαθεί», αναφέρει στη «Μ» ο κ. Παρχαρίδης, προσθέτοντας ότι «ο ποντιακός ελληνισμός απ’ όλη την Ελλάδα θα είναι παρών στις 19 Μαΐου στην πλατεία. Η πλατεία ανήκει στον λαό, δεν ανήκει στον δήμαρχο». Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι ο δήμος Αθηναίων παραχώρησε την πλατεία Συντάγματος, την ίδια ημέρα, για την εκδήλωση της Ομοσπονδίας στην πρωτεύουσα. «Οι φρουροί θα φορούν ποντιακές στολές», λέει.
Πρόστιμα
Ο Γιάννης Μπουτάρης, αιτιολογώντας προχθές στο δημοτικό συμβούλιο το λόγο της άρνησής του, εξήγησε ότι «είχαμε στο παρελθόν πολλές διαμάχες μεταξύ ποντιακών σωματείων και ο δήμος δεν μπορεί να μπει στη λογική της διαμάχης ούτε να κάνει τον διαιτητή. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε την πόλη. Ο δήμος θα αναλάβει πρωτοβουλία για οργάνωση εκδήλωσης». Ο δήμαρχος, μάλιστα, απείλησε με πρόστιμα εάν κάποιος παραβεί την απόφαση. «Δεν υπάρχει διχασμός. Είμαστε ομοσπονδία με 400 σωματεία και έχουμε δίπλα μας το 95% του ποντιακού ελληνισμού και όχι το 5% που επιμένουν να κρατάνε κάποια σωματεία. Διχασμός θα ήταν να είμαστε χωρισμένοι στα δύο. Τους συμφέρει να λένε ότι είμαστε διχασμένοι», απαντά ο κ. Παρχαρίδης.
Η εκδήλωση της ΠΟΕ στην πλατεία Αγίας Σοφίας έχει προγραμματιστεί στις 7 το απόγευμα με κεντρικό ομιλητή τον βουλευτή New Hampshire των ΗΠΑ Τομ Κατσαντώνη. Εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου διοργανώνει και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την ερχόμενη Κυριακή 20 Μαΐου.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά και οχι σε greeklish.