Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Το Manchester βγάζει πρωταθλητή!


Η μεγάλη ώρα για τους απανταχού φίλους του Αγγλικού ποδοσφαίρου έφτασε. Το βράδυ (22.00) οι δύο μεγάλες ομάδες του Μάντσεστερ τίθενται αντιμέτωπες σε ένα τοπικό ντέρμπι, το αποτέλεσμα του οποίου αναμένεται να κρίνει εν πολλοίς τον φετινό τίτλο.


Με 3 αγωνιστικές πριν την λήξη της Πρέμιερ Λιγκ η γηπεδούχος Σίτι (80 βαθμοί), όντας πίσω 3 βαθμούς από τους «κόκκινους» (83 βαθμούς) του Σερ Άλεξ κατεβαίνουν στο γήπεδο με μοναδικό στόχο την νίκη.
Η τωρινή βαθμολογική κατάσταση σε συνδυασμό με το πολύ πιο δύσκολο πρόγραμμα των «μπλε» καθιστούν την νίκη μονόδρομο για την ομάδα του Μαντσίνι.
Στην αντίπερα όχθη οι «κόκκινοι διάβολοι» εξυπηρετούνται και με τον βαθμό της ισοπαλίας, αν και η ιστορία του Φέργκιουνσον στους πάγκους έχει αποδείξει ότι η Σκωτσέζος τεχνικός, σπάνια, αγωνίζεται για την ισοπαλία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός συντελεστής τερμάτων αποτελεί το βασικό κριτήριο ισοβαθμιών με την Σίτι να προηγείται της Γιουνάιτεντ σε αυτό τον τομέα με +50 τέρματα έναντι των +46 των φιλοξενούμενων.
Η μάχη του άξονα κρίνει την αναμέτρηση
Είναι γνωστό ότι οι δύο ομάδες στηρίζουν την αγωνιστική τους δυναμική στην ποιότητα των μέσων τους και την γενικότερη λειτουργία τους στις μεσοαμυντικές ζώνες των αντιπάλων. Τα κύρια τακτικά χαρακτηριστικά αμφότερων είναι:
-η επιθετική ανάπτυξη από τα πλάγια
-το γρήγορο tempo ανάπτυξης
-το αυξημένο αγωνιστικό πλάτος
-οι προσωπικές ενέργειες των πλάγιων επιθετικών
Οι τακτικοί συσχετισμοί στο κέντρο του γηπέδου θα κρίνουν το αποτέλεσμα της αναμέτρησης. Με μία πρώτη ματιά στις αναμενόμενες ενδεκάδες αλλά και τους τακτικούς σχηματισμούς των δύο προπονητών φαίνεται οι «μπλε» να διαθέτουν μεγαλύτερη ισορροπία.
Η παρουσία των Τουρέ/Μπάρι δημιουργεί ανασταλτική σιγουριά στον χώρο του άξονα αφού και οι δύο διαθέτουν ανασταλτικές ικανότητες αλλά και πατούν την περιοχή του αντιπάλου. Στον αντίποδα Κάρικ και Σκόουλς είναι σαφώς πιο… soft αν και πιο έμπειροι ποδοσφαιρικά σε τόσο υψηλό επίπεδο.
Η ανασταλτική λειτουργία του άξονα της Γιουνάιτεντ δεν είναι τόσο αποτελεσματική αφού η ομάδα στερείται καθαρόαιμου ανασταλτικού μέσου, με τον Ρούνει να παίζει τον ρόλο του κεντρικού μεσοεπιθετικού/δεύτερου φορ. Σαφώς η παρουσία του Ρούνει… ψηλά στα χαφ δημιουργεί συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και αποδιοργανώνει την ανασταλτική λειτουργία των αντιπάλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην παρακολούθηση των κινήσεων του Γουέιν. Το pressing είναι το κύριο αμυντικό όπλο του Σερ Άλεξ σε σχέση με την Σίτι που δεν αρέσκεται στην έντονη πίεση ψηλά στο γήπεδο.




Εξτρέμ vs. Μπακ
Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα match-up στα πλάγια. Και οι δύο ομάδες βασίζουν την επιθετικότητα τους στην εκμετάλλευση των πλάγιων επιθετικών που επιχειρούν προσωπικές ενέργειες κουβαλώντας την μπάλα προς την αντίπαλη εστία.
Η ανασταλτική λειτουργία των πλάγιων αμυντικών θα είναι το «κλειδί» στην αναμέτρηση. Η ικανότητα των αμυντικών να αποτρέψουν επελάσεις και αριθμητική υπεροπλία των αντιπάλων στην περιοχή της ομάδας τους θα στηρίξει την γενικότερη ομαδική αμυντική λειτουργία.
Και σε αυτό το επίπεδο οι «μπλε» φαίνεται να διαθέτουν ένα μικρό προβάδισμα. Ο Κλισύ βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση ενώ ο Ζαμπαλέτα είναι άριστος αμυντικός και κρατά με συνέπεια την θέση του χωρίς να αφήνει κενούς χώρους. Στο «κόκκινο» στρατόπεδο ο Εβρά είναι κυρίαρχος της αριστερής πλευράς, αλλά ο Τζόουνς (κατά συνθήκη μπακ) δεν εμπνέει σιγουριά στις ένας-εναντίον ενός μονομαχίες, και είναι επιρρεπής στα φάουλ.
Κάνει τη διαφορά η «κόκκινη» επιθετική… πολυμορφικότητα
Αν στην άμυνα και χαφ οι Σίτι δείχνει να έχει ένα μικρό προβάδισμα, στην επιθετική ζώνη η ομάδα του Σερ Άλεξ φαίνεται να έχει το πάνω χέρι. Οι… πολυδιάστατοι τακτικοί ρόλοι του Ρούνει και τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Γουέλμπεκ είναι ικανά να επηρεάσουν τις αγωνιστικές ισορροπίες. Η επίθεση της Γιουνάιτεντ παρουσιάζει μία… πολυμορφικότητα που ταιριάζει στις αρχές του σύγχρονου ποδοσφαίρου.
Οι δύο παίκτες μπορούν να συνδυάζονται με ακρίβεια, προσφέρουν πληθώρα επιλογών στο παιχνίδι της ομάδας ενώ εκμεταλλεύονται με άνεση όλο το πλάτος του γηπέδου.
Η Σίτι με τους Τέβεζ/Αγκουέρο να εναλλάσονται στην κορυφή της επίθεσης, είναι πιο προβλέψιμη στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, υστερεί σε ύψος ενώ αμφότεροι οι επιθετικοί της θέλουν χώρο για να αναδείξουν το πλούσιο ταλέντο τους . Αντιθέτως, ο showman Ρούνει ειδικεύεται στο να δημιουργεί μόνος του συνθήκες υπεροχής για την Γιουνάιτεντ.




Συμπέρασμα
Η Σίτι αναμένεται να κερδίσει την μάχη του άξονα εκμεταλλευόμενη την αριθμητική υπεροπλία του καθαρού 4-2-3-1 σε σχέση με το 4-4-2 του Σερ Άλεξ. Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει και η παρουσία των πιο ισορροπημένων Τουρέ και Μπάρυ. Από την άλλη η ποιότητα τις επιθετικής τετράδας των «κόκκινων» μπορεί από μόνη της να προσφέρει τέρματα στους φιλοξενούμενους.
Πολύ λίγες ομάδες της Πρέμιερσιπ έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν δραστικά τις κινήσεις στον χώρο του Ρούνει, τις τρίπλες των Βαλέντσια/Νάνι αλλά και την επιθετική γκάμα του Γουέλμπεκ που σκοράρει με όλους τους πιθανούς τρόπους, όντας ταυτόχρονα ικανότατος στην κίνηση χωρίς την μπάλα.
Η ευχέρεια στο σκοράρισμα της Σίτι, οι αμυντικές αδυναμίες της Γιουνάιτεντ σε συνδυασμό με την ανάγκη των «μπλε» για την κατάκτηση της νίκης οδηγούν στο over και τα πολλά γκολ με… αρκετή ασφάλεια. Την ίδια ώρα οι γηπεδούχοι διατηρούν το πρώτο λόγο για την νίκη με το άκρως εντυπωσιακό αήττητο εντός έδρας ρεκόρ (16-1-0) να μην περνά απαρατήρητο.

πηγή_ premierleague.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά και οχι σε greeklish.