Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Τι συμβαίνει με τη νησίδα Ζουράφα ή Λαδοξέρα, ένα κομμάτι βράχου στην κυριολεξία, που τείνει να δημιουργήσει κατάσταση όμοια μ’ αυτή των Ιμίων




Ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μ. Κωσταράκος, επισκέφθηκε τη Σαμοθράκη για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της μνήμης των πέντε Νεομαρτύρων, που γίνεται την Κυριακή του Θωμά. Είναι προφανές, ότι δεν ήταν αυτός ο τελικός προορισμός του, αλλά η σηματοδότηση της παρουσίας του στη νησίδα Ζουράφα.

Πράγματι, κατά την επιστροφή από τη Σαμοθράκη στην Αλεξανδρούπολη, (επιβαίνοντας στην Κ/Φ του ΠΝ "Πολεμιστής"), πέρασε από τη νησίδα (δεν υπάρχει στο διεθνές δίκαιο ο όρος "βραχονησίδα"), γεγονός που τονίστηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ. Πρόκειται για επίσκεψη-μήνυμα επομένως.

Η νησίδα Ζουράφα ή Λαδοξέρα, ένα κομμάτι βράχου στην κυριολεξία, τείνει να δημιουργήσει κατάσταση όμοια μ’ αυτή των Ιμίων. Βρίσκεται 6 μίλια Β.Α. της Σαμοθράκης, και η ελληνική κυριαρχία επί της βραχονησίδας επεκτείνει σημαντικά τη ζώνη ελληνικής θαλάσσιας κυριαρχίας στον κρίσιμο χώρο, σε περιοχή που πιθανολογείται η παρουσία σημαντικού κοιτάσματος υδρογονανθράκων.
Πρόκειται μόνο για μια έκταση μήκους 30 μέτρων περίπου, όπου υπήρχε ένας φάρος, αλλά περιέργως προ δύο μηνών καταστράφηκε. Υπάρχει τώρα μόνο η βάση του. Πολύ συχνά, η Τουρκία αμφισβητεί εμπράκτως την ελληνικότητά της, στέλνοντας τουρκικά ψαροκάικα και παρενοχλώντας τα ελληνικά. Άλλωστε, η Ζουράφα (ή Λαδοξέρα) έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των 130 "αμφισβητούμενων νήσων και βραχονησίδων", που η Τουρκία είχε δώσει στη δημοσιότητα το 1997 και με την οποία ουσιαστικά είχε έρθει στο προσκήνιο ο όρος "γκρίζες ζώνες".
Γίνεται επομένως αντιληπτό, ότι το έλλειμμα της εξωτερικής πολιτικής μας επιχειρούν να το καλύψουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους φυσικά και με την ελπίδα ότι κάποτε θα προΐσταται στο ΥΠΕΞ πολιτικό πρόσωπο που θα έχει τις ικανότητες αλλά και συναίσθηση της ευθύνης του. Αρκετοί "τουρίστες" πέρασαν από την καρέκλα του ΥΠΕΞ.
Μόλις πέρασαν 15 μέρες, από τότε που 20 περίπου τουρκικά αλιευτικά σκάφη συνοδευόμενα από τουρκική ακταιωρό εισήλθαν για πολλοστή φορά στα ελληνικά χωρικά ύδατα περιπλέοντας την Ζουράφα. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έκρινε ότι δεν έπρεπε να γνωστοποιηθεί το γεγονός, στη λογική του «ότι δεν δημοσιεύεται δεν υπάρχει». Όμως, οι Θρακιώτες τουλάχιστον ανησυχούν και η εμπλοκή έγινε γνωστή από την ιστοσελίδα "faros24".
Για ακόμη μία φορά δεν έγινε επεισόδιο, καθαρά από λόγους τύχης, αφού στην περιοχή πήγε το "040" του Λιμενικού Σώματος, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί αλληλοκαταδίωξη μεταξύ των δύο ακταιωρών και το μόνο που κατάφερναν ήταν να καίνε καύσιμα, αφού οι Τούρκοι αλιείς συνέχιζαν να ψαρεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Στην περιοχή εμφανίσθηκε και δεύτερη τουρκική Ακταιωρός, ενώ από τη Σαμοθράκη συνέδραμε το εκεί περιπολικό του Λιμενικού σώματος. Επί ώρες υπήρχε αμετάβλητο το σκηνικό και μόνο κατά τις 5 το απόγευμα εγκατέλειψαν την περιοχή ταυτόχρονα όλα τα πλοία, που σημαίνει ότι δόθηκε εντολή από τα προϊστάμενα ελληνικά και τουρκικά κλιμάκια. Το επεισόδιο σταμάτησε εκεί, αν και η τουρκική ακταιωρός είχε την κάνη του πυροβόλου όπλου της προς τα επάνω, σε αντίθεση με άλλες φορές που ήταν καλυμμένη.
Το γεγονός πάντως είναι, ότι τα τουρκικά αλιευτικά, ψάρευαν ανενόχλητα στα χωρικά μας ύδατα και έχουν καταφέρει μέρα με τη μέρα να αγνοούν την Ζουράφα δημιουργώντας καθεστώς στην περιοχή.
Είναι η πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα που γίνεται αναφορά στο θέμα και δυστυχώς παρατηρούμε ότι οι αιρετοί του τόπου μας, που ο ρόλος τους είναι να προστατεύουν τους πολίτες και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, σκόπιμα απέχουν από το πολύ σοβαρό θέμα, αφού δεν ανοίγουν ούτε το στόμα τους, ενώ για άλλα είναι λαλίστατοι.

πηγή_Ermionh blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά και οχι σε greeklish.