Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Οι μαθητές στα χαρακώματα

Κάλεσμα στους συνομηλίκους τους από όλη τη Χαλκιδική αλλά και από άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας απευθύνουν οι μαθητές του Λυκείου και του Γυμνασίου Ιερισσού, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν όλοι μαζί για τα επεισόδια της Τσικνοπέμπτης, όταν τα δακρυγόνα έφτασαν ως τη σχολική τους αυλή. Με πρωτοβουλία των μαθητών των δύο σχολείων θα πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία στον Πολύγυρο αύριο Παρασκευή, που θα περιλαμβάνει ομιλίες για όσα συνέβησαν την ημέρα εκείνη στην Ιερισσό, αλλά και πορεία στο κέντρο της πόλης.

Τα παιδιά έχουν στείλει προσκλήσεις σε δεκάδες σχολεία εντός και εκτός Χαλκιδικής και ευελπιστούν ότι η προσέλευση θα είναι μεγάλη, ώστε να ακουστούν και οι μαθητικές φωνές «κατά της τρομοκρατίας που βιώνουν -όπως λένε- τον τελευταίο καιρό στην περιοχή». «Θέλουμε να στείλουμε το δικό μας μήνυμα για την υπόθεση αυτή» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του 15μελούς συμβουλίου του Γυμνασίου Ιερισσού Χρήστος Κάρλας.

Εν τω μεταξύ στις 25 Μαρτίου οι... ενήλικες, αντιδρώντας στην επένδυση της Ελληνικός Χρυσός, προγραμματίζουν άνοδο στον Κάκκαβο, αμέσως μετά την παρέλαση της εθνικής επετείου, σε μια κίνηση συμβολισμού και λόγω της ημέρας. Αλλωστε οι εκδηλώσεις και οι τοποθετήσεις για το θέμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή δίνουν και παίρνουν τον τελευταίο καιρό. Χθες το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο ιδρύθηκε με αντικείμενο τη μελέτη και την προβολή του Αριστοτέλη που γεννήθηκε στα Στάγειρα Χαλκιδικής, εξέφρασε την έντονη ανησυχία και την αντίθεσή του «για τις επαπειλούμενες σοβαρές αλλοιώσεις στο φυσικό περιβάλλον, με όλα τα παρελκόμενα, από τη σχεδιαζόμενη δραστηριότητα εκμετάλλευσης του φυσικού ορυκτού πλούτου της περιοχής». Ζήτησε μάλιστα σεβασμό για τον χώρο και το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο γεννήθηκε και αναπτύχθηκε το πνεύμα του Σταγειρίτη φιλοσόφου Αριστοτέλη.

«Ο κύριος πλούτος της Ελλάδας δεν είναι ο χρυσός του υπεδάφους της, αλλά η μακραίωνη ιστορία της και ο πολιτισμός της. Αυτά σε συνδυασμό με το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, τα πολύτιμα δάση και τη βιοποικιλότητα της Χαλκιδικής και των αρχαίων Σταγείρων, γενέτειρας του οικουμενικού φιλοσόφου Αριστοτέλη, μπορούν να αποτελέσουν, μεταξύ άλλων, ισχυρότατο μοχλό για βιώσιμο πολιτιστικό τουρισμό και ανάπτυξη της περιοχής» αναφέρει το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών.


Μαρία Μαθιοπούλου
πηγή:dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά και οχι σε greeklish.