Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Παράλογο να πληρώνεις φόρους στην Ελλάδα

Κι όμως το ΔΝΤ αποφάνθηκε ότι «είναι παράλογο να πληρώνεις τους φόρους σου στην Ελλάδα». Δημοσιοποιώντας διακριτικά μια μελέτη για τη φοροδιαφυγή στη χώρα μας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιχειρεί μια σύγκριση της οικονομικής επιβάρυνσης που έχει κάποιος που πληρώνει κανονικά τους φόρους του με τις οικονομικές και άλλες επιπτώσεις που έχει κάποιος όταν φοροδιαφεύγει. Το συμπέρασμα; Οι νόμοι στην Ελλάδα και οι πρακτικές που ακολουθούνται σε ό,τι αφορά την τήρησή τους δεν αποτρέπουν τη φοροδιαφυγή - αντίθετα μάλιστα, ο συνεπής φορολογούμενος πληρώνει περισσότερα από τον φοροφυγά. Ετσι, το ΔΝΤ εξηγεί με συγκεκριμένα παραδείγματα γιατί είναι παράλογο να πληρώνεις φόρους στην Ελλάδα.

Κατά την έκθεση, λοιπόν, που συνέταξαν τέσσερις εμπειρογνώμονες, η μη πληρωμή φόρων είναι ένα μέσο για να παραμείνει μια επιχείρηση ή ένας ελεύθερος επαγγελματίας στην αγορά, δηλαδή να μη βάλει λουκέτο. Στην έκθεση γίνεται αντιδιαστολή των επιχειρηματιών που είναι καθ' όλα τυπικοί με τις φορολογικές του υποχρεώσεις και οι οποίοι αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό από εκείνους που φοροδιαφεύγουν.

Την ίδια στιγμή η πληρωμή των προστίμων για την απασχόληση ανασφάλιστων εργαζομένων είναι πιο συμφέρουσα σε σχέση με την πληρωμή των εισφορών για τους εργαζομένους, ενώ και η μη δήλωση του εισοδήματος επιφέρει μικρότερες κυρώσεις από τη δήλωσή του και τη μη πληρωμή των σχετικών φόρων στη συνέχεια.

Το ΔΝΤ παρατήρησε ακόμη ότι ο φορολογούμενος που δεν είναι συνεπής περιμένει την επόμενη ευεργετική ρύθμιση. Εφόσον και πάλι δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, τότε σταματά να πληρώνει και περιμένει την επόμενη ευεργετική ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης που θα προσφέρει έκπτωση στις προσαυξήσεις. Ταυτόχρονα, είναι πιο συμφέρον να προσφύγεις στα δικαστήρια, παρά να πληρώσεις τους φόρους που σου βεβαιώνονται μετά τη διενέργεια ενός φορολογικού ελέγχου, ενώ οι φορολογούμενοι νιώθουν ότι οι φόροι τους δεν έχουν κάποια ανταποδοτικότητα. Η έκθεση σημειώνει ακόμη ότι την ώρα που τα νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν φόρους, πρέπει να ξοδεύουν φακελάκια για αυτονόητες υπηρεσίες, όπως η Παιδεία και η Υγεία.
πηγή:dimokratianews.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά και οχι σε greeklish.