Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Απεβίωσε ο Νικόλαος Σταύρου, διαπρεπής Βορειοηπειρώτης καθηγητής και αγωνιστής



 ‘’ Η Βόρειος Ηπειρος έχασε έναν σπουδαίο άντρα’’…
Από τα ξημερώματα της Πέμπτης 29 Δεκεμβρίου η Ομογένεια της Αμερικής και ο ακαδημαϊκός της κόσμος, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Βόρειος Ηπειρος έγιναν φτωχότερες διότι ο επίτιμος καθηγητής του Howard Νικόλαος Σταύρου στις 3:30 το πρωί άφησε την τελευταία του αναπνοή απο καρδιακό πρόβλημα στο νοσοκομείο Suburban του Μέριλαντ σε ηλικία 76 ετών.
Ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ της Ουάσιγκτον, Νικόλαος Σταύρου, και γνωστός ακαδημαϊκός ήταν μια από τις λίγες «μαχητικές φωνές» του Ελληνισμού στον αμερικανικό πανεπιστημιακό χώρο/Ο αποθανών είχε γεννηθεί στη Γριάσδανη της Βορείου Ηπείρου και έγραψε βιβλία και μελέτεςγια σειρά θεμάτων που αφορούν τη χώρα μας, αλλά κυρίως αρκετά άρθρα σε αμερικανικά ΜΜΕ για τα «δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, που καταπατήθηκαν βάναυσα από τις αλβανικές αρχές», όπως υπογράμμιζε χαρακτηριστικά.

 Συγκινητική θεωρήθηκε η πολύχρονη προσπάθειά του να βρει τα οστά του αδελφού του Γρηγόρη στην Αλβανία και να τα ενταφιάσει στον τάφο του πατέρα τους. Ο αδελφός του είχε καταδικαστεί σε θάνατο και εκτελέστηκε από το καθεστώς του Χότζα στις 3 Σεπτεμβρίου 1953. Η Ελληνική Πολιτεία τον τίμησε μετά θάνατο το 1991. Ο καθηγητής Σταύρου είχε ιδρύσει και διεύθυνε το περιοδικό «Mediterranean Quarterly», το οποίο θεωρείτο ένα από τα πιο αξιόλογα έντυπα πολιτικού περιεχομένου στην αμερικανική πρωτεύουσα, μέσω του οποίου αναδεικνύονταν και προβάλλονταν θέματα που αφορούσαν την Ελλάδα, την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή.


Πηγή:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά και οχι σε greeklish.