Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012

Π.Καμμένος: Θα αναδειχθεί σε καταλύτη των εξελίξεων; - Γιατί δεν θέλει νέες εκλογές‘’ Παρά το διαφαινόμενο αδιέξοδο που επικράτησε χθες στις επαφές στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια, τα πράγματα κάθε άλλο παρά δείχνουν εκλογές ή τουλάχιστον υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να δούμε το βράδυ κυβέρνηση.’’

 Πιθανότατα στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί που έλαβαν διερευνητική εντολή (Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, μια που ο Α.Τσίπρας αρνήθηκε να παρευρεθεί) καθώς και ενδεχομένως οι Φώτης Κουβέλης και Πάνος Καμμένος.
Ο τελευταίος μπορεί να αναδειχθεί στον καταλύτη της όλης υπόθεσης, αφού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, θα εξασφάλιζε ακόμα και την απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής, με 191 βουλευτές, αν θεωρήσουμε ότι θα συμμετείχε και η ΔΗΜΑΡ.
Στα λόγια τουλάχιστον, αυτή τη στιγμή τίποτα δεν χωρίζει προγραμματικά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητους και ΔΗΜΑΡ, εκτός από το λεπτό σημείου που το περιέγραψε ως «Καταγγελία συμβάσεων του Μνημονίου» ο Π.Καμμένος.
Στην πρόταση συγκυβέρνησης οι επτά βασικές προτεραιότητες όπως τις διατύπωσε ο Π.Καμμένος έχουν ως εξής:
 Άμεση ανακήρυξη ΑΟΖ, καταστατικός έλεγχος Τράπεζας της Ελλάδας, καταγγελία συμβάσεων του Μνημονίου, επιτροπή λογιστικού ελέγχου του δημόσιου χρέους από το 1974 και μετά, αναθεώρηση του άρθρ.86 του Συντάγματος για την παραγραφη των αδικημάτων υπουργών,  ενημέρωση σχετικά με τα πεπραγμένα από το 2009 μέχρι σήμερα, με αποδέσμευση όλων των εγγράφων και να εξαντληθούν τα μέσα για να εισπραχθούν οι γερμανικές αποζημιώσεις από τις καταστροφές του Β'Π.Π..
Προσέξτε την διατύπωση του Π.Καμμένου: Δεν αναφέρεται σε «καταγγελία του Μνημονίου», αλλά «καταγγελία συμβάσεων του Μνημονίου», καθ’ότι ως γνωστόν υπάρχουν πολλές συμβάσεις που καθορίζουν το Μνημόνιο, οι περισσότερες από τις οποίες είναι επαχθείς. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από την διατύπωση Καμμένου.
Πρακτικά και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μιλάνε για «επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου». Και δεν χρησιμοποίησε την λέξη «άμεση». Άρα υπάρχει μια χρονική αβάντα…
Έχουν συρθεί να το λένε, φυσικά δεν πρόκειται να το εφαρμόσουν, αλλά το λένε και σε αυτή την φάση διευκολύνουν την προσέγγιση με πολιτικούς σχηματισμούς του, ας πούμε, αντιμνημονιακού μετώπου.
Όλοι οι άλλοι όροι θεωρούνται εφαρμόσιμοι, αφού αποτελούν, μέσες-άκρες και προεκλογικές εξαγγελίες των άλλων κομμάτων, ακόμα και οι γερμανικές αποζημιώσεις.
Τι θέλουμε να πούμε με αυτό: Ίσως ο Π.Καμμένος είναι πιο κοντά απ’ότι και ο ίδιος νομίζει στην συμμετοχή του σε μια τετρακομματική κυβέρνηση ή τρικομματική κυβέρνηση με ψήφο ανοχής από την ΔΗΜΑΡ. Σε μία κυβέρνηση που θα μπορούσε επικοινωνιακά να περάσει και ως ο «θεματοφύλακας» των παραπάνω επτά όρων.
Σε τελική ανάλυση ο ίδιος χθες είπε στον Κ.Παπούλια ότι «Λεφτά υπάρχουν ακόμα για τρεις εβδομάδες», άρα γιατί να θέλει να βοηθήσει να πάει σε εκλογές την χώρα αφού και ο ίδιος παραδέχεται ότι υπάρχει κρίσιμο θέμα ρευστότητας (εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει με την έννοια που το είπε ο Π.Καμμένος και το ισχυρίζονται και οι τρομολάγνοι του Μνημονίου);
‘Αλλωστε κανείς και τίποτα δεν εγγυάται στον Π.Καμμένο ότι σε μια δεύτερη συνεχόμενη εκλογική μάχη θα συγκεντρώσει 10,5% και 33 βουλευτές, σε συνθήκες πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Από την στιγμή που οι όροι του γίνουν δεκτοί (λέμε δεκτοί, το αν γίνουν «εκτελεστοί» είναι μια άλλη ιστορία) δεν έχει κανένα λόγο να μην συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση όπου μάλιστα θα μπορούσε να προτείνει και πρωθυπουργό…
Σε οποιαδήποτε περίπτωση λίγες ώρες μετά τις 19.30 το βράδυ θα ξέρουμε…

Πηγή:defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά και οχι σε greeklish.