Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

80η η Ελλάδα στην παγκόσμια διαφθορά


Η διαφθορά στην Ελλάδα καλά κρατεί παρά τα όσα κατά καιρούς επισημαίνουν οι πολιτικοί μας ταγοί. Σύμφωνα με το δείκτη της Διεθνούς Διαφάνειας ο οποίος περιλαμβάνει 183 χώρες παγκοσμίως η Ελλάδα καταλαμβάνει την 80η θέση.


Ανάμεσα στις χώρες που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά διαφθοράς είναι η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία και η Ιταλία, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι και η Γερμανία βρίσκεται στη 14η θέση.
Όπως υποστηρίζει η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Σεσίλια Μάλστρομ, σε δήλωση της που φιλοξενείται σε άρθρο της Deutsche Welle, «η διαφθορά προκαλεί στην ευρωπαϊκή οικονομία ζημιά της τάξης των 120 δισ. ευρώ ετησίως».
Παράλληλα η κ. Μάλστρομ επισημαίνει τους κινδύνους που δημιουργούνται για την ΕΕ εάν δεν ενεργήσει γρήγορα, καθώς «θα χάσει σε αξιοπιστία στα μάτια των πολιτών της». Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο ευρωβαρόμετρο η πλειοψηφία δήλωσε ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό πιστεύει ότι έχουν διαβρωθεί όλα τα επίπεδα εξουσίας.
Όπως υποστηρίζει η επίτροπος, η ΕΕ χάνει κάθε χρόνο έναν ολόκληρο κοινοτικό προϋπολογισμό εξαιτίας της διαφθοράς και σημειώνει ότι «υπάρχει νομικό πλαίσιο, αλλά χωρίς πολιτική βούληση τα αποτελέσματα είναι ανεπαρκή».
Και όσο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς; Η Νομινίκ ΄Ερνστε από το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας προτείνει τη διαμόρφωση αξιόπιστου νομικού πλαισίου, έτσι ώστε ο κάθε πολίτης να νοιώθει ότι τυγχάνει δίκαιης αντιμετώπισης.
«Ο ειλικρινής δεν πρέπει να αισθάνεται ως ο πιο χαζός. Αυτό το συναίσθημα κυριαρχεί στην Ελλάδα, όπου οι πιο πλούσιοι πληρώνουν και τους λιγότερους φόρους» συμπληρώνει υπενθυμίζοντας παράλληλα τα greek statistics.


πηγή_ koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά και οχι σε greeklish.