Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

NASA: Η πιο βαθιά «ματιά» στο σύμπαν - Πώς ήταν πριν από 13,2 δισεκατομμύρια χρόνια



‘’ Οι επιστήμονες στη NASA κατάφεραν να συνθέσουν την πρώτη εικόνα που απεικονίζει το πιο βαθύ σημείο του διαστήματος που έχει καταγραφεί ποτέ.’’


Όταν όμως αναφερόμαστε σε αυτές τις κοσμικές διαστάσεις, πρέπει να σημειώσουμε πως το φως μπορεί να ταξιδεύει με ταχύτητα 300.000 χλμ. το δευτερόλεπτο, αλλά, για να δούμε (καταγράψουμε) εικόνες - φωτογραφίες, θα πρέπει να διανύσει δυσθεώρητες για τα θνητά μυαλά μας αποστάσεις, ώστε να φτάσει σε εμάς.

Έτσι, όταν καταφέρνουμε και συλλαμβάνουμε τέτοιες λήψεις, ουσιαστικά έχουμε λάβει και πληροφορίες, για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο σημείο «εκκίνησης» του ταξιδιού του φωτός (και λοιπών φασμάτων, όπως του υπέρυθρου), ακριβώς εκείνη τη χρονική στιγμή. Άρα, όσο πιο βαθιά «κοιτάμε» στο σύμπαν, τόσο πιο πίσω «γυρίζουμε» στον χρόνο (όπως γραμμικά εμείς οι άνθρωποι τον αντιλαμβανόμαστε).


Η σύνθεση της εικόνας που έδωσε στο φως της δημοσιότητας η NASA ονομάζεται «eXtreme Deep Field» (XDF - σε ελεύθερη μετάφραση Πεδίο Ακραίου Βάθους) και έχει... ηλικία 13,2 δισεκατομμυρίων ετών!

Η εικόνα αυτή είναι αποτέλεσμα της μελέτης επί συνόλου δύο χιλιάδων φωτογραφιών που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ» (Hubble), με τη βοήθεια ειδικών υπέρυθρων καμερών μέσα σε χρονικό πλαίσιο δέκα ετών και είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς αποκαλύπτει συστήματα και γαλαξίες της τότε εποχής. Αναλογιζόμενοι ότι το σύμπαν έχει ηλικία 13,7 δισεκατομμυρίων ετών, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η φωτογραφία XDF από το τηλεσκόπιο Hubble απεικονίζει τι συνέβαινε στη συγκεκριμένη περιοχή, μόλις 450 εκατομμύρια χρόνια από την απαρχή των πάντων!



Τότε, όπως περιγράφει η NASA, οι περισσότεροι γαλαξίες που διακρίνονται στην XDF εικόνα είναι πολύ νέοι, μικροί και συγκρούονταν μεταξύ τους, με κάποιους από αυτούς να καταλήγουν ενωμένοι. Στο πολύ νεαρό τότε σύμπαν, στις γεννήσεις των γαλαξιών εμπεριέχονταν πανέμορφα μπλε άστρα με πολύ μεγαλύτερη φωτεινότητα απ’ αυτή του δικού μας άστρου, του Ήλιου. Αυτό το φως, μόλις φτάνει και στη δική μας γειτονιά, κάνοντας εφικτή τη φωτογράφιση.

Η εικόνα XDF αποτελεί σημαντικό εργαλείο κατανόησης και μελέτης πληροφοριών για τους επιστήμονες, κάτι που επετεύχθη χάρη στο τηλεσκόπιο Hubble, το οποίο τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη και σε λειτουργία το 1990. Αρκεί να σκεφτούμε ότι οι επιστήμονες προ-Hubble εποχής μπορούσαν να «δουν» περί τα 7 δισεκατομμύρια έτη φωτός βαθιά μέσα στο σύμπαν (άρα τόσο πίσω στον χρόνο), ενώ η εικόνα XDF, όπως αναφέραμε, είναι ηλικίας 13,2 δισεκατομμυρίων ετών.



Στο παρακάτω βίντεο που παρέθεσε η NASA, μπορείτε να παρακολουθήσετε μια περιγραφή της διαδικασίας που χρησιμοποιήθηκε για τη σύνθεση της εικόνας, καθώς και την επεξήγηση της σημαντικότητας αυτού του επιτεύγματος.





πηγή:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά και οχι σε greeklish.